Széchenyi 2020 program

2022.10.13. 07:00

A jövőt a gyermekek jelentik: újabb bölcsődét adtak át Almádiban

A Széchenyi 2020 program keretében több mint 25 milliós támogatással 14 férőhelyes bölcsődét alakítottak ki Balatonalmádi káptalanfüredi városrészén, szép természeti környezetben. A Fülemüle nevű bölcsődét Jungvert Valéria vezeti, és szerdán adták át.

Kovács Erika

Az ünnepi gondolatok után Kontrát Károly országgyűlési képviselő (balról), Beneda Attila helyettes államtitkár és Karsa Andrea főigazgató vágta át a nemzeti színű szalagot

Fotó: Penovác Károly/Napló

Beneda Attila helyettes államtitkár aláhúzta, a városnak már két bölcsődéje van, amivel meghaladta az országos átlagot. Azt mondta, ezeknél a beruházásoknál is nagy szükség van összefogásra az állam, az önkormányzatok, az egyházak és a szülők részéről. A kormányzat elkötelezett a mostanihoz hasonló intézmények létrehozása mellett, emiatt újabb pályázatok jelennek meg. 2010-hez képest háromszor annyi településen van bölcsőde, mint korábban. 
– Lélekemelő a mostani átadás – fogalmazott Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő méltatta Balatonalmádi folyamatos fejlődését, gyarapodását, ahol egyre többen élnek, majd aláhúzta a gyermekjóléti beruházásokat. – A kormány kiemelten támogatja a családalapítást, a gyermekvállalást, a jövőt a gyermekek jelentik. Jó helyre került a támogatás, jó kezekben lesz az intézmény – mondta. 
Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke és Dudás Zsolt önkormányzati bizottsági elnök a gyermekeket helyezte a középpontban. Előbbi szerint ők a nemzet jövőjét jelentik, utóbbi szónok ajándéknak nevezte a gyermekeket. Dudás Zsolt külön szólt a bölcsődék jelentőségéről is. 
– A bölcsődei kapacitásbővítés a kormánynak is célja. Nagy szükség van arra, hogy a nevelőszülők is el tudják helyezni a gyermekeket bölcsődében – mondta Karsa Andrea, a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat főigazgatója, aki a mostani beruházásnál kiemelte a családias légkört, a gyönyörű környezetet. 
Kiderült továbbá, a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózat a már hatékonyan működő és folyamatosan bővülő országos nevelőszülői hálózathoz kapcsolódva hozott létre bölcsődét Balatonalmádiban, melynek fenntartója a Magyar Pünkösdi Egyház. Cél, hogy új, minőségi szolgáltatással a városban is legyen lehetőség a nevelőszülőknél élő gyermekeknek bölcsődei ellátására. A 0-3 éves gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyeknél lesz lehetőség különféle fejlesztő eszközök elhelyezésére is, ezzel már a korai életszakaszban egyéni és csoportos fejlesztést nyújtanak a megkésett vagy eltérő fejlődésű csecsemők, kisgyermekek számára. 

Tanácsadással is segítik a szülőket, nevelőszülőket, akik ötleteket kaphatnak az otthoni fejlesztő környezet kialakítására. Az intézménynél napelemrendszert építenek ki, amely fedezi az energiaellátás egy részét. A pályázat keretében együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Bölcsődék Egyesületével, így a tervezésbe, kivitelezésbe bölcsődei módszertani szakértőt vontak be.
Az ünnepi gondolatok után Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Beneda Attila helyettes államtitkár és Karsa Andrea főigazgató a nemzeti színű szalag átvágásával adta át az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában