Egyedülálló kincsek

2022.10.22. 07:00

A Pannon Egyetem együttműködési megállapodást kötött az Országos Széchényi Könyvtárral

A Pannon Egyetem tegnap együttműködési megállapodást kötött az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK), amelynek keretében a nemzeti könyvtár szakmai támogatást nyújt az egyetem muzeális különgyűjteményének gondozásához.

Horváth Virág

Az együttműködés aláírása után Gelencsér András, Rózsa Dávid és Csillag Zsolt Fotó: Pesthy Márton

Bemutatták a Pannon Egyetemért Alapítvány által megvett Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyatékot. A rendezvényen részt vett Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt kancellár, a képünkön látható Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, miniszter, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára és Ovádi Péter országgyűlési képviselő.
Idén nyáron a Pannon Egyetemért Alapítvány felbecsülhetetlen eszmei értékű irodalmi hagyatékot vásárolt, amely Csáth Géza és a Kosztolányi család személyes és irodalmi hagyatékából, összesen 1049 tételből áll, és többek között kéziratos és gépiratos naplójegyzeteket, személyes feljegyzéseket, irodalmi tárgyú vázlatokat, leveleket, gépiratokat, novellákat, kéziratokat, műfordításokat, visszaemlékezéseket, irodalmi és zenei kritikákat, családi feljegyzéseket, valamint fotográfiákat tartalmaz. A megvásárolt dokumentumegyüttest a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán működő Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont gondozza. 
Vincze Máté helyettes államtitkár hangsúlyozta, egy kulturális szempontból jelentős hagyaték elveszíti értékét, ha az nem elérhető kutatók, érdeklődők számára, különösen a mai információs zajban. – Azzal, hogy a Pannon Egyetem könyvtára megőrzi, ápolja és hozzáférhetővé teszi ezt a jelentős irodalmi örökséget, fontos társadalmi küldetést teljesít – tette hozzá. 
Navracsics Tibor szerint a kulturális befektetés az egyetlen, amely mindig megtérül, az egyetlen, amely nem inflálódik soha. – A Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték már most egyedülálló kincse, az egyik legszebb oldala szépirodalmunknak. A művek élményt, tudást és tartást adnak mindenkinek – emelte ki. 
Mindezek mellett a Pannon Egyetem különgyűjteményt hozott létre az elmúlt évek során adományozás révén az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont gondozásába került, ritka és értékes muzeális könyvekből, egyéb könyvtári dokumentumokból, amely tartalmazza többek között Lőrincze Lajos (1915–1993) nyelvész és Halász Előd (1920–1997) germanista professzor, a Magyar–német és a Német–magyar szótár megalkotójának hagyatékát is. A bibliotéka értékes kötete például Batsányi Jánosnak a magyar tudósokhoz írt munkája 1821-ből és a Magyar Tudós Társaság 1838-as kiadású tájszótára. Érdemes kiemelni a gyűjteményből az olyan francia klasszikusok, mint Voltaire, Corneille, Racine, Hugo, Stendhal, Rousseau, Maupassant, Flaubert és Balzac szemet gyönyörködtető életműkiadásának példányait. 

A gyűjteményt a veszprémi szakemberek az Országos Széchényi Könyvtár segítségével dolgozzák fel. Az ezt keretező együttműködést Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt kancellár és Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója írta alá. Az ünnepélyes ceremóniát követően szakmai előadásokat tartottak a témában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában