Nem történhet tragédia

2022.10.14. 11:30

Az újraélesztéshez szükséges defibrillátort adtak át Balatonudvariban

Összetartó, gondoskodó és felelősségteljes emberek alkotják Balatonudvari közösségét – hangsúlyozta Kontrát Károly országgyűlési képviselő az adománygyűjtéssel vásárolt, az újraélesztéshez szükséges orvosi eszköz, a defibrillátor tegnapi átadásán.

Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Varga Erika cégvezető a defibrillátor átadásán

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 – Merj cselekedni! Közösségi összefogásnak köszönhetően elhelyeztek a napokban egy defibrillátort az udvari kultúrházban. Az Együtt Balatonudvariért Egyesület (EBE) még nyáron tűzte ki célul, hogy közösségi adománygyűjtésből életmentő készüléket vesznek, hogy ezzel is gyors segítséget nyújtsanak bajba jutott embertársaiknak.
– Nem volt kérdés, hogy én is támogatom ezt a fontos kezdeményezést – hangsúlyozta Kontrát Károly. A képviselő gratulált az összefogáshoz, majd ő maga is újraélesztést gyakorolt egy próbabábun. 
Varga Erika, a Defibrillá­tor Plusz Kft. ügyvezetője, vezető oktatója kiemelte, az időben megkezdett újraélesztés a mentő kiérkezéséig életet menthet. Nagyon fontos az azonnali mellkasnyomás megfelelő ritmusban, ugyanis négy-ötpercnyi oxigénhiány az agynak visszafordíthatatlan károsodást okoz. Defibrillátorok tucatjai állnak rendelkezésre, de sok ember nincs tisztában azzal, hogy léteznek ilyenek, és nem tudják használni a készülékeket. 

Keller Dorottya, az EBE tagja elmondta, az újraélesztő készülékkel is szeretnék még biztonságosabbá tenni a települést, illetve a strandot. A készülék nyáron a strandon lesz, év közben pedig a falu központjában. – Büszkék vagyunk arra, hogy a vásárlást civil összefogással sikerült megvalósítani. 
Varga Erika, a cég ügyvezetője jelentős kedvezményt adott az eszköz vásárlásánál, így tudtak a felnőtt mellett gyerekeknek való elektródákat is beszerezni, és az eszköznek egy fűthető, kültéri tárolódobozt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában