Kiemelkedő munkája elismeréseként

2022.10.25. 07:00

Cholnoky-emlékdíjat vehetett át Tenk Tamás gyermekgyógyász

Az orvostudomány területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Cholnoky-emlékdíjat vehetett át Tenk Tamás gyermekgyógyász főorvos hétfőn a városházán.

Marton Attila

Tenk Tamás Porga Gyulától vette át az elismerést Fotó: Penovác Károly

 

A közgyűlés által odaítélt díjat Porga Gyula polgármester adta át. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója köszöntőjében a gyermekgyógyászatban dolgozók munkáját méltatva kiemelte, a technika fejlődése, az ismeretek bővülése, a higiéniai színvonal emelkedése és az újszülöttek ellátását lehetővé tevő speciális osztályok kialakítása is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen javultak a világra jött gyermekek életben maradásának esélyei az utóbbi években. Hozzátette, míg az 1960-as években egy egy kilogrammos újszülött megmentésének esélye öt százalék volt, addig a kétezres évekre ez az arány 95 százalékra emelkedett. A főigazgató elmondta, Tenk Tamás magasan képzett és kiemelkedő szakorvos, akinek az újszülött és koraszülött-ellátás, valamint az utógondozás terén kiemelkedő szakmai érdemei vannak. A díjazott méltatásában azt írták, Tenk Tamás a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1998-ban, azóta a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrumában dolgozik. Jelenleg a koraszülötteket és beteg újszülötteket ellátó Perinatális Intenzív Centrum (PIC) főorvosa, gyermekgyógyász és neonatológus szakorvos. Elhangzott, Tenk Tamás szervezi és irányítja azt a folyamatot, amely szükséges a babák sikeres kezeléséhez, életben maradásukhoz és felépülésükhöz. Jelen van a rizikószüléseknél, az életképesség határán születettek, vagy betegen világra jött kicsik intenzív ellátásánál, valamint oktatja a fiatalokat, orvosokat, szakdolgozókat. A Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnökeként szervezi és maga is végzi a folyamatos ellátást biztosító mentőszolgálat munkáját. A díjátadón közreműködött a Lovassy Kamarazenekar. Az ünnepségen részt vett a Cholnoky-családból Cholnokyné Ferenczi Éva és Cholnoky Zsuzsanna. A Cholnoky-emlékdíjat 2005 óta adományozzák a természettudomány, az orvostudomány, a jogtudomány vagy az irodalom területén Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkája elismeréseként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában