Magyar falu program

2022.10.23. 08:00

Fejlesztéseket adtak át Egyházaskeszőn

A település önkormányzata, illetve az egyházközség szombat délelőtt adta át azokat a fejlesztéseket, melyek 2021-ben és 2022-ben, a Magyar falu program keretében megvalósultak a településen.

Polgár Bettina

Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök ünnepi szentmisén áldotta meg a felújított freskót az egyházaskeszői templomban

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A beruházások között szerepelt a Móricz Zsigmond utca és Kinizsi utca burkolatának megújítása, a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda helyi tagóvodájának épületkorszerűsítése, illetve sor került az egyházaskeszői katolikus templom freskójának rekonstrukciójára is.
Lendvai Jánosné, Egyházaskesző polgármestere kifejtette, a Magyar falu program pályázata jóvoltából készülhetett el a Móricz Zsigmond utca teljes útburkolatának felújítása. Az utca a munkálatok során csaknem kétszáz méter hosszúságban új burkolatot kapott, és a padkák is megújultak. A polgármester hozzáfűzte, nagy szükség volt már a beruházásra, melynek értéke 14 millió forint volt.
Megtudtuk, a Kinizsi utca teljes útburkolatának felújítása ugyancsak a program keretében valósulhatott meg, több mint hatszáz méter hosszúságban, a beruházás értéke pedig 42 millió forint volt. – Az itt élő emberek számára fontos, hogy biztonságosan és balesetmentesen tudják használni az utat a mindennapok során. Még ha egy mellékutcáról van is szó, fontos útról beszélhetünk, hisz itt működik a község konyhája és nem utolsósorban a helyi óvoda is, aminek következtében az utca forgalma elég jelentős – mutatott rá Lendvai Jánosné.
Szintén pályázati forrásból készült el az Antiochiai Szent Margit tiszteletére felszentelt egyházaskeszői templom restaurálásának újabb szakasza, mely során megújulhatott a templom szentélyének mennyezeti freskója, amely a feltámadt Krisztust ábrázolja. Szombaton az ünnepi szentmise alkalmával áldották meg a freskót. A szentmisét Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök celebrálta. Az ünnepségen közreműködött a Szanyi Szent Anna Kórus.

A szentmisét követően adták át a megújult óvodaépületet. Az alkalmon Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a jelenlévőket, szólt a vidékfejlesztés fontosságáról, valamint a Magyar falu program nyújtotta lehetőségekről. 
– Több mint 32 éve nyitotta meg kapuit községünk óvodája, mely azóta is neveli és felkészíti gyermekeinket az iskolai évekre. Ezen időszak alatt sok-sok változás történt az óvoda falai között, egyvalami nem változott csupán: az óvoda épülete. Önkormányzatunk az utóbbi öt évben igyekezett saját erőből kisebb beruházásokkal javítani az épület hatékonyságán, de ez kevésnek bizonyult. 2019-ben annak reményében, hogy az intézmény működtetése biztos kezekben legyen, egyeztetéseket kezdtünk a győri püspökséggel, amely nyitottak volt törekvéseink támogatására. Azóta fenntartóként látja el óvodánk működtetését. Az épület állagának megújítása azonban továbbra is fontos volt számunkra. A 2022-es Magyar falu program támogatásának köszönhetően ez az álmunk is megvalósulhatott. A 45 millió forintos beruházásnak köszönhetően kívül-belül megújulhatott az intézmény, megfelelve a kor követelményeinek – ismertette köszöntőjében Egyházaskesző polgármestere. 
Az átadóünnepség az óvoda udvarán faültetéssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában