Emléktábla

2022.10.15. 17:00

Kisfaludyra emlékeztek Badacsonyban

Kisfaludy-emléktáblát avattak pénteken a badacsonyi Kisfaludy-házban a költő születésének kétszázötvenedik évfordulója alkalmából.

Szijártó János

Kisfaludy Sándor Badacsonyban mindig jól érezte magát, szeretett itt lenni, kedvelte a jó bort, és a nagy szerelem is itt kezdődött. Az utókor ezt nem feledi Fotó: Szijártó János/Napló

Az ünnepségen Krisztin N. László polgármester mondott köszöntőt a település képviselő-testülete és a rendezvényt szervező Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye nevében. Beszédében kiemelte az elődök tiszteletének, a múlt megőrzésének fontosságát. Ezt egy Kisfaludy Lászlótól származó idézettel támasztotta alá, amely a Kisfaludy család történetéről írt, 2004-ben megjelent könyvében olvasható. – A múlt ismerete olyan tudás, amely biztos pontot jelenthet a következő nemzedékeknek jövőjük megélésében. Ezt úgy is fogalmazhatjuk nemzeti ünnepeink alkalmával, hogy aki a múltat nem értékeli, az nem érdemli a jövendőt. Mindezek figyelembevételével döntött úgy a képviselő-testület, hogy ezt az esztendőt Kisfaludy-emlékévvé nyilvánítja. Ennek része volt már a közelmúltban itt bemutatott zenés-táncos színdarab, a következő eleme pedig a mögöttem látható emléktábla, annak felavatása és az irodalmi műsor. Még egy programot ütemeztünk be, amely Kisfaludy Sándor életét, munkásságát helyezi fókuszba Badacsonytomajon, a költő által annyira szeretett vidék szívében – hangsúlyozta Krisztin N. László.  

Fotós: Szijártó János/Napló

Beszédében szólt még a badacsonyi Kisfaludy-ház történetéről, a költő egykori présházáról, ahol Szegedy Rózával sírig tartó szerelme kezdődött. Az épület ma az önkormányzat tulajdonában van, a bérlő étteremként üzemelteti. Az emléktáblát a bejárat közelében helyezték el, s avatták fel. Az ünnepséget a Himfy Irodalmi Kör színes irodalmi, verses, énekes műsora, majd kötetlen beszélgetés zárta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában