A korai felismerés életmentő

2022.10.03. 11:30

Rózsaszínben sétáltak a mellrák elleni küzdelem jegyében Veszprémben

A mellrák elleni küzdelem világnapjához kapcsolódva tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Fagyöngy Egyesület a Séta a nők egészségéért programot.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A civil szervezet alapítója, életének mozgatórugója Lángné Janni Gitka vallja, fontos felhívni a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára, mert a betegség korai felfedezése életet ment. Tagságuk az élő példa, ezért is nyakukba rózsaszín sálakat kötve, mellükre szalagot tűzve, reményszínű zászlókkal, léggömbökkel a kezükben sétáltak a kórháztól a főutcán át a színházig, hirdetve, számukra ez a nap az élet ünnepe. A megnyitón Lang Zsuzsanna, a Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója is a korai diagnosztika jelentőségére hívta fel a figyelmet, elmondván, a WHO adata szerint 2020-ban világszerte 2,3 millió nőnél állapították meg e kórt, mely ma a világ leggyakoribb daganatos betegsége. A megyei kórházban biztosítottak a diagnosztikai vizsgálatok, a legkorszerűbb gyógyszeres terápiák, a szakorvosok, szakdolgozók pedig mindent elkövetnek a betegek gyógyulása érdekében, hangsúlyozta az orvosigazgató, kiemelve, minden 45-65 év közötti, tünetmentes nő legalább kétévente vegyen részt szűrővizsgálaton. Porga Gyula veszprémi polgármester elismeréssel szólt a Fagyöngy, mint az egyik legaktívabb betegszervezet munkájáról, méltatva a figyelemfelkeltő, prevenciós séta üzenetét. Ovádi Péter országgyűlési képviselő is megtisztelte jelenlétével az eseményt. 

A Kossuth utcán a sétálókat Kiss Anna népdalénekes köszöntötte két énekes imával, majd a Veszprém-Bakony Táncegyüttes hívta táncba a résztvevőket. A Petőfi Színház előtti térre érkezve Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere vezényletével – a hagyományos problémaelengedő szertartás keretében – három léggömböt eresztettek szélnek, jelképezve a problémák, a negatív gondolatok elengedését. Oberfrank Pál színházigazgató elmondta, az élet szép dolgai mellett vannak nehézségek, melyeket, egymást segítve könnyebb elviselni. A színház ismét tanúbizonyságot tett karitatív, közösségeket támogató tevékenységéről. Az esemény – a színigazgató szavaival élve – tudományos és kulturális programmal folytatódott. A Csolnoky Kórházban folyó emlőrák komplex kezeléséről tartottak előadást az intézmény orvosai: Szántó Tamás radiológus főorvos, Ligeti Erika patológia osztályvezető főorvos, Sándor Gábor sebész, plasztikai sebész szakorvos, Cselik Zsolt sugárterápiás osztályvezető főorvos és Hornyák Lajos onkológiai osztályvezető főorvos. A csapatmunka eredménye, hogy a betegek  a leghatékonyabb, egyénre szabott kezelést kaphassanak. A színház művészei a Színház gyógyító ereje mottóval zenés műsorral szórakoztatták a résztvevőket. Örvendetes, hogy fiatalok is nagy számban képviseltették magukat, így a Padányi katolikus iskola diákjai és a PetőfIfiAkadémia  hallgatói. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában