Összefoglaló

2022.10.10. 12:00

Vízimentők a szezonról: mérlegen az idei nyár

Idén 64 strandon teljesített szolgálatot a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, ebből 51 balatoni, 10 vidéki és három budapesti helyszínen. Egy átlagos nyári napon 120 kollégájuk dolgozott, napi 10–12 órában, közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Kovács Erika

Alsóörsön is átadtak egy mentőmellényállványt a vízi mentők

Fotó: Nagy Lajos

 

Azt mondták, összesen 435 munkatársuk vett részt az idei szezonban a strandi és mélyvízi mentési feladatok ellátásban. Nyolc vízimentő-tanfolyamot tartottak, ezeknek köszönhetően 77 új vízi mentő lépett szolgálatba ezen a nyáron, akik közül többen az úszómesteri és a vízicsúszda-kezelői képesítést is megszerezték. Az általuk biztosított strandokon 3531 esetben láttak el embereket. Harmincnégyüket vízből mentették ki, 43 sérült személy pedig a strandon történő ellátás után további, kórházi kezelést igényelt. Szárazföldi mentőegységeik, így mentőtiszti autójuk és az esetkocsi 71 alkalommal látott el feladatot. Mentőhajóikat 180 esetben riasztották, ezek legénysége hetvenötször bajba jutott személyhez vonult, ezen belül 61 esetfeladatot látott el. Biztosítottak 74 vízi vagy vízparti rendezvényt, többek között a Balaton-átúszást, a Balaton Soundot, a vizes világbajnokságot és a Kékszalagot.

Eszközmentéshez 48 alkalommal vonultak, amikor bajba jutott hajót, vitorlást kellett kiemelni vagy a partra vontatni. 

Mindemellett a Vizek veszélyei címmel baleset-megelőző kisfilmsorozatot gyártottak, melyet a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatain elnyert támogatás felhasználásával tudtak elkészíteni. A filmsorozatot közösségimédia-felületeiken, illetve médiapartnereik bevonásával országosan terjesztették.  

Prevenciós programjuk keretében két újabb balatoni strandon helyezték ki a Mentőöv táblát. Jövő nyáron pedig már hét strandon várja mentőmellényállvány a gyerekeket: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén, utóbbinál két helyszínen is. – A célunk még mindig az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava – fogalmaztak.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában