Prima-díj

2022.11.18. 20:50

A megye kiválóságait díjazták három kategóriában

Padisák Judit biológus, Fazekas Nándor korábbi válogatott kézilabdázó és Fényes Lóránd asztrofotográfus vehette át a Veszprém megyei Prima-díjat.

Marton Attila

Prima-díjasok: Fazekas Nándor, Padisák Judit, Fényes Lóránd

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A díjátadó gálát 17. alkalommal szervezte meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Veszprém Megyei Szervezete, az eseménynek a Megyeháza Szent István terme adott otthont pénteken kora este. Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese, a Veszprém megyei szervezet elnöke megnyitójában hangsúlyozta, ahhoz, hogy a vállalkozók jó döntéseket hozhassanak és közösségüket szolgálhassák, nagy szükség van arra a szellemi erőtartalékra, amelyet a tudomány, a sport és a kultúra képviselői jelenítenek meg. Hozzátette, a Prima-díj a megye legfontosabb, független és mértékadó elismerése. 

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese, a Veszprém megyei szervezet elnöke nyitotta meg az ünnepséget
Fotós: Pesthy Márton/Napló

Magyar tudomány kategóriában Padisák Judit biológus, egyetemi tanár, akadémikust díjazták. A méltatásban elhangzott, kutatási területe a limnoökológia, azaz a szárazföldön található természetes vizek ökológiája. Az édesvízi algológia nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselője. Kutatási témái közé tartozik az algák asszociációiával kapcsolatos alapkutatás, valamint Magyarország álló- és folyóvizei ökológiai állapotának tanulmányozása. A Pannon Egyetem legtöbbet hivatkozott kutatója több mint 13 ezer hivatkozással. A Pannon Egyetemen létrehozta a Limnológia tanszéket, és az 1999-ben indult környezettudományi képzés egyik megalapítója volt. 

Magyar sport kategóriában Fazekas Nándor, korábbi válogatott kézilabdakapus vehette át az elismerést. Pályafutása során két időszakban erősítette a veszprémi kézilabdacsapatot, amelynek színeiben 12-szer lett magyar bajnok, 12-szer magyar kupagyőztes, egyszer szuperkupa győztes és játszott Bajnokok Ligája döntőben. A magyar válogatott mezét 236-ször ölthette magára. A nemzeti együttessel öt világbajnokságon és két olimpián vett részt. Athénban és Londonban is negyedik helyen zárt a nemzeti együttes. Jelenleg a VKKFT kapusedzőjeként dolgozik.

Magyar képzőművészet kategóriában Fényes Lóránd asztrofotográfus érdemelte ki az elismerést. Elhangzott, az amatőr csillagászat a digitális technika robbanásszerű fejlődésével mára a legfőbb elfoglaltságává, professzionális kiteljesedésévé vált. Fényes Lóránd a Brit Királyi Obszervatórium kiemelt presztízsű nemzetközi megmérettetésének, az Astronomy Photographer of the Year kategóriagyőztese, több nemzetközi asztrofotós pályázat díjazottja, az Év természetfotósa verseny különdíjasa. Az elmúlt években a National Geographic hazai kiadása több éven keresztül díjazta a felvételeit, a NASA szakemberei által üzemeltetett online galéria pedig számos esetben ismerte el felvételeit a legjobb asztrofotókat rendező napi válogatásában.

A Veszprém Megyei Prima Díj Alapítvány kuratóriuma által odaítélt díj erkölcsi elismerése mellett egymillió forint tiszteletdíjban részesülnek a díjazottak.

Megyei Év Vállalkozója Díjasok
Fotós: Pesthy Márton/Napló

Az ünnepélyes eseményen átadták a Megyei Év Vállalkozója Díjakat is. Idén a solar rendszerek szakszerű ügyintézésével és telepítésével foglalkozó Lifesun Trade Kft., a balatonfüredi éttermet működtető Borcsa Kft., az építőipari kivitelező Vemévszer Kft., a műszaki műanyagfröccsöntéssel, elastomer és bioműanyagok fröccsöntésével foglalkozó Plasticor Kft., valamint az ital-, kávé- és snackautomatákat üzemeltető Hungaro Kereskedőház Kft. érdemelte ki az elismerést.

Az ünnepségen közreműködött Naszer Tamara csellista, zongorán kísért Forgó Benjámin. Az eseményen kisfilmmel tisztelegtek Demján Sándor, a Prima Primissima Díj alapítója és a VOSZ örökös elnöke előtt. Az eseményen záróbeszédet mondott Perlusz László, aVállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában