Tudománynapi ünnepség a Pannon Egyetemen

2022.11.10. 14:00

Átadták a Polinszky- és a Volkra Ottó-díjat

Csak a tudomány képes az emberiség problémáit megoldani, mondta Gelencsér András rektor a Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Veszprémi Akadémiai Bizottsága tudománynapi nyitóünnepségén a Pannon Egyetem aulájában.

Balla Emőke

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Pannon Egyetem rektora úgy fogalmazott: a tudománynak nem sikerült még kivívni a tiszteletet, holott vannak kérdések, melyekre csak a tudomány adhat megfelelő választ. Véleménye szerint a tudománynak a politika és a gazdaság fölé kell emelkednie. 

Freund Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke videoüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Azt mondta, idén 19. alkalommal rendezik meg a Magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozatot, amelynek nyitánya november 3-án volt, és amelybe hosszú heteken át a teljes magyar tudományosság bekapcsolódik szerte a Kárpát-medencében. 197 évvel ezelőtt Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak éves jövedelmét egy tudós társaság alapítására. November 3-a szimbolikusan a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását jelenti: kiemelt nap a magyar tudományosság és a teljes magyar nemzet történetében. Hangsúlyozta, az ünnep két különösen fontos célja idén a tudomány iránti bizalom erősítése, és a fiatal, kiemelten a középiskolás korosztály megszólítása. 

Padisák Judit akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának (MTA Veab) elnöke szólt az MTA alapításáról, a területi bizottságok működéséről és köszöntötte a díjazottakat.

A rendezvényen Csapó Benő professzor, Prima Primissima-díjas neveléstudományi kutató, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete, a Neveléstudományi Doktori Iskola, az Oktatáselméleti Kutatócsoport és a Magyar Tudományos Akadémia Képességfejlődés Kutatócsoportjának vezetője Az oktatás fejlesztési stratégiájának tudományos megalapozása címmel tartott előadást.

Az ünnepségen felavatták Nemecz Ernő akadémikus, az egyetem korábbi rektora mellszobrát. Nemecz Ernő egy évvel ezelőtt, életének 102. évében hunyt el. Nemecz Ernő az MTA rendes tagja, állami díjas geokémikus, mineralógus, krisztallográfus, a földtudomány doktora, egyetemi tanár, professor emeritus. Lapis András szobrászművész alkotását a professzor özvegye, Nemeczné Nikolits Ilona és Gelencsér András leplezte le. 

A Veszprém megyei jogú város által alapított Volkra Ottó-díjat – mely annak a személynek adományozható, aki tevékenysége során kiemelkedő teljesítményt nyújtott város és a Pannon Egyetem kapcsolatának erősítésében – Pósfai Mihály akadémikus kapta. Aktív tudományos, közéleti tevékenységet végzett 2014–2020 között a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának elnökeként, 2015-től az akadémia rendes tagjaként. 

A Polinszky-díjat a műszaki, természettudományos és gazdasági területen Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére alapította a város, az idén Szalai István egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Műszaki Tudományok Kutató-Fejlesztő Központjának kutatócsoport-vezetője vehette át. 

Átadták az MTA Veab által adományozott Veab Év Kutatója Díjait, mely a pályájuk közepe táján járó, 45 év alatti kutatók kiváló munkáját ismeri el. A díjat idén élettudomány területén Pirger Zsolt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és kutatócsoport-vezetője, társadalomtudományok területén Bartkó Róbert, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának docense, természettudományok területén Horváth Krisztián, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának docense kapta. 

Az ünnepségen több egyetemi díjat adták át, az egyetem szenátusa Pannónia Felsőoktatásáért Díjat adományoz Schwartz Béla, Ajka polgármestere részére. Az egyetemi kitüntetések átadása után PhD-doktorokat avattak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában