Nemes célért haltak meg

2022.11.04. 20:00

Az 1956-os forradalom hősei előtt tisztelegtek Veszprémben

Amikor a magyarok dönthettek a sorsukról, mindig a szabadságot és a függetlenséget választották, hangsúlyozta beszédében Rétvári Bence miniszterhelyettes a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen.

Marton Attila

Rétvári Bence és Porga Gyula polgármester is koszorúzott az 1956-os kopjafánál

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete rendezett megemlékezést a Színházkertben az 1956-os kopjafánál pénteken. 
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszédében elmondta, egy nemzet természetes létállapota a szabadság. 1956. október 23-án ezt vívta ki szűk két hétre az ország, november 4-én azonban – 1944-hez és 1945-höz hasonlóan – az ország ismét elveszítette szuverenitását. Leszögezte, a második világháború után a nagyhatalmak határoztak az ország sorsáról, a magyarok, ha erről lehetőségük volt dönteni, mindig a szabadságot és a függetlenséget választották, húzta alá. Hozzátette, 1945 után a keleti tömb részeként elvették Magyarország fejlődését, a külső hatalom pedig megtalálta a helyi szövetségeseit saját berendezkedésének kiépítéséhez. Példaként az 1956. október 25-ei sortüzet említette, amikor a békés tüntetők elleni tűzparancsot Apró Antal adta ki. 

– Amikor mi magyarok szabadságharcot, forradalmat kezdtünk, azzal a céllal tettük, hogy a magunk szokásai szerint élhessünk szabadon és békességben – fogalmazott Rétvári Bence, aki elmondta, az 1956-os forradalmárok hősök voltak, mert meg tudtak halni a mindennapi életen túlmutató magasztos célokért. 
A rendezvényen közreműködött Both Gábor színművész. A megemlékezésen felolvasták az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi áldozatainak nevét. Az eseményt koszorúzás zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában