Óvják a lakosság biztonságát

2022.12.06. 14:00

Átadták a Veszprém Megye Védelméért emlékplaketteket

Kedden ismét olyan fegyveres, rendvédelmi és honvédelmi szakemberek vehették át a Veszprém Megye Védelméért Emlékplakettet, akik a napi feladataikon túl többletmunkát vállalnak és akár szabadidejüket is feláldozzák a haza és a megye védelméért.

Juhász-Léhi István

Veszprém Megye Védelméért emlékplakettek átadása

Fotó: Penovác Károly/Napló

Takács Szabolcs főispán, a Veszprém megyei Területi Védelmi Bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt időszak komoly kihívások és próbatételek elé állította a szervezetet. 

- Az országos és a megyei védelmi igazgatási feladatok ellátása áldozatos munkát és komoly szakértelmet igényel - hangsúlyozta. - Ahogy Magyarország kormánya mindenekelőtt a magyar emberek védelmét és biztonságát tartja szem előtt, mi pedig, szűkebb értelemben a védelmi bizottság a megyében élők biztonságát helyezi előtérbe. 

Beszélt arról is a főispán, hogy a védelmi igazgatás területén 2022. november elsejei hatállyal életbe lépett jogszabályi változások miatt új igazgatási feladatok jelentkeztek. Fontos változás volt, hogy Veszprém Megyei Védelmi Bizottság Veszprém Megyei Területi Védelmi Bizottság néven folytatja a munkáját. 

- A bizottság elnökeként, a Veszprém megyei kormányhivatal vezetőjeként egyaránt ösztönző számomra, hogy kiváló együttműködés jellemzi a megye védelmi igazgatási rendszert - mondta Takács Szabolcs, aki rámutatott: amikor 2017-ben létrehozták a Veszprém megye Védelméért Emlékplakett elismerést, az volt a fő céljuk, hogy felhívják a figyelmet a védelmi igazgatásban példaértékű munkát végző szervezetek és személyek tevékenységére. 

Kádár Pál, a Védelmi Igazgatási Hivatal főigazgatója elmondta, nagyon sokan dolgoznak azon, hogy Magyarország lakosságának a biztonsága fenntartható legyen.

- Akik itt ülnek most, olyan kiemelt szerepet játszanak ebben a munkában, ami mindenképpen elismerésre méltó - hangsúlyozta. - Számos olyan terület van, ahol szükséges a védekezés, az összefogás. Sok olyan terület akadt azonban, ahhoz szükség volt egy magasabb szintű együttműködésre. 

Hangsúlyozta, a védelem és a biztonság területe az nem egyszemélyes történet, hiszen sem a rendvédelmi szervek, sem a kormányhivatal, sem a miniszterelnökség nem képes önmagában olyan döntést hozni, ami megold minden problémát.

Fotós: Penovác Károly/Napló

Ezt követően ünnepi pillanatok, a Veszprém Megye Védelméért emlékplaketteket átadására került sor. Elsőként a Herend Város Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselőjét szólították. Elhangzott, az egyesület 2000-ben alakult, jelenlegi formájában 2019 óta működik. Az egyesületben tizennyolc polgárőr végez önkéntes munkát. Céljuk a közrend, a tűz és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés. Emlékplakettet vehetett át Horváth Zoltán címzetes tűzoltó alezredest, aki 1991-ben tűzoltóként kezdett a Veszprém hivatásos önkormányzati tűzoltóság parancsnokságán. 1994-től szolgálatparancsnok-helyettes, majd 1996-tól szolgálat parancsnoki beosztásban dolgozott. 2015-től áprilisában a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főreferensének nevezték ki. Alapító tagja és egyben parancsnoka a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Veszprém megye védelméért elismerésben részesült Öveges Bálint csoportvezető, aki 2012-től dolgozik a megyeszékhely polgármesteri hivatalában. Kezdetben műszaki ellenőrként, majd 2015-től a városüzemeltetési iroda üzemeltetési csoportja vezetőjeként. Munkáját a segítőkészség, lelkiismeretesség jellemzi. Ugyancsak emlékplakett elismerésben részesült Séllei Ferenc nyugállományú ezredes, aki 2012-ig szolgált aktív katonaként, majd 2013-tól már önkéntes tartalékosi katonai szolgálatot adott. Munkájával megbecsülést szerzett környezetében. A veszprémi tiszti kaszinó és hagyományőrző egyesület elnökhelyetteseként is segít. Veszprém megye védelméért emlékplakettet vehetett át Szabó László, a Somlóvásárhelyi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. Vezetésével évek óta kiválóan működik az egyesület 25 fős taglétszámmal. Tevékenységükre jellemző, hogy aktívan részt vesznek a védelmi feladatok ellátásában, a vörösiszap-katasztrófa idején a mentési munkálatokban az élen jártak, csakúgy, mint az egyre gyakoribb közlekedési baleseteknél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában