DEMO

2022.12.05. 16:00

Fejlesztették a gyerekek kreativitását

A megyeszékhely óvárosa volt a témája annak a napokban záruló foglalkozássorozatnak, amelyen a dizájn és az alkotómunka világával ismerkedtek meg fiatalok.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A STAMP – kulturális korlenyomat gyerekszemmel elnevezésű, öt alkalomból álló kurzust a Design és Egészség Modell (DEMO) Egyesület hirdette meg. A szeptemberben kezdődő és napokban záruló kurzust a veszprémi óvároshoz kapcsolódóan szerveztük meg, mert szerettük volna bemutatni a gyermekeknek Veszprém épített örökségének szépségeit, mondta el Berta-Szénási Panna, a program oktatási programvezetője. A kurzus témáját öt terület felől közelítve dolgozták fel a gyerekek építész, formatervező, animációs szakember, média designer és textiltervező – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói vagy végzett művészei – irányítása mellett. 

A képeken egy fából készülő rollert építenek a fiatalok
Fotós: Pesthy Márton/Napló

A foglalkozássorozaton veszprémi és környékbeli településekről érkező, jellemzően 10-14 év közötti gyermekek vettek részt. Az első, szeptemberi foglalkozáson helytörténeti sétát tettek a diákok, majd az ott hallott információk alapján inspirálódva találták ki az alkotásokat. Az elméleti alapozás után jött a tervezés és a kivitelezés. Az építészek a Márkus-lépcső története alapján piknikbútort terveztek a lépcsőre. A formatervezők a gyermekekkel rollert terveztek, a textiltervezők az Óváros tér épületeinek címereit dolgozták fel hímzési technikák megismertetésével. Az animációsok és média designerek segítségével olyan kisfilm készült az óvárosról, amelyben animációs jelenetek is szerepelnek. Az alkotás a veszprémi végvár történetét ismerteti meg. A Pannon Köztérben tartott zárórendezvényen a gyermekek bemutatták a szülőknek, hozzátartozóknak, milyen alkotásokat készítettek el a kurzusvezetőkkel a foglalkozásokon.

A program a Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatásával jött létre. A veszprémi DEMO egyesület 16 éve tart dizájnnal foglalkozó alkotóprogramokat a fővárosban és vidéki városokban. A veszprémi óvároshoz kapcsolódó kurzust a terveik szerint a jövő évben is folytatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában