Megújult a református templom és a parókia

2022.12.03. 20:00

Hálaadó istentiszteletet tartottak Kupon

Istentiszteleten adott hálát Kup református közössége szombat délután a templom és a parókia megújításáért, mely két év alatt, állami, kormányzati támogatással valósult meg. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az egyházak, templomok szerepét hangsúlyozta az ünnepségen.

Balla Emőke

Fotó: Balla Emőke/Napló

Elkészült Kup református templomának homlokzatfelújítása, a tetőszerkezet cseréje, a toronysüveg bádogozása. A parókia – mely jelenleg nem lelkészlakásként, hanem gyülekezeti házként, közösségi térként funkcionál – újjáépítésének első üteme valósult meg, később az épület hátsó részét is szeretnék átalakítani, gyerektáborok fogadására alkalmassá tenni – mondta a szombati ünnepi alkalmon Sárközi Gergely, a Pápakovácsi-Kupi Református Társegyházközség lelkésze. A parókia felújítása közel 30, a templomé közel 15 millió forintba került, a temetőfejlesztés 4,8 millió forint, amelyet a katolikus egyházzal közösen végeztek el a reformátusok, a református részen út készült a temetőben.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a régióban negyven templom – református, evangélikus, katolikus – újult meg, ezekre több mint 400 millió forint támogatás jutott. Határon belül és határon túl egyaránt fontos, hogy legyenek helyi egyházi közösségek, a határon túl gyakran ezek az utolsó helyszínei az anyanyelv megmaradásának. Kupon két alkalom is van az örömre, nemrég a katolikus, most a református templom megújításáért adhatunk hálát.

Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese Pál apostol korinthusiakhoz írt leveléből hirdette Isten igéjét: „De hála legyen Istennek, aki Krisztus ereje által mindenkor diadalra vezet bennünket, és ismeretének illatát terjeszti általunk mindenütt”. Arról beszélt, hogy önerőből nem tudtuk volna ezt a felújítását elvégezni, csak Isten erejével. Isten munkája által épülnek, gyarapodnak a közösségek, Istent kell dicsőítenünk. Pál apostol az illat képét hozza elénk, azt mondja, mi „Krisztus jó illata vagyunk Isten dicsőségére”. Akinek illatozik az élete, az tud másokat Jézus Krisztushoz vonzani. A keresztyén közösségen megnyugszik a lélek.

Varga Imre, Kup polgármestere kiemelte, a templom 1749 óta szolgálja a református közösséget, a 450 lelkes falu él és élni fog, az önkormányzat támogatja az egyház törekvéseit. Pályi Gábor atya ígéretet tett arra, hogy imádkoznak egymásért, katolikusok a reformátusokért. Tóth József, az egyházmegye gondnoka az Úristennek adott hálát és köszönte mindazok – Csizmadia László kivitelező, szakemberek és segítőik – munkáját, akik a felújításban részt vettek.

Az ünnepi alkalom szeretetvendégséggel zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában