Magyar falu program

2022.12.01. 13:00

Megújult a helytörténeti gyűjtemény épülete Egeralján

Pályázati forrásból és közösségi összefogással újulhatott meg a helytörténeti gyűjteménynek otthont adó épület tetőszerkezete Egeralján – tájékoztatta lapunkat Gadácsi Attila, az Egeralja Jövőjéért Alapítvány elnöke.

Szijártó János

Az alig kétszáz lelkes Egeralja egyik ikonikus, központi helyen lévő épülete ad otthont a helytörténeti gyűjteménynek. Az ingatlan felújítására szorult, így a gyűjteményt működtető Egeralja Jövőjéért Alapítvány pályázatot nyújtott be a tavaly a Magyar falu program Falusi civil alapjához. Amint azt megtudtuk, az elnyert 5 millió 976 ezer 300 forintból első lépésként az épületet teteje esett át renováláson idén ősszel.

Az összefogás ereje megmutatkozott az alig kétszáz lelkes Egeralján
Forrás: Gadácsi Attila

A múzeum az 1800-as évek végén épült református iskolának és tanárlakásnak, majd addigi funkcióját elvesztve, 1985-ben kapott benne helyet a falu polihisztora, Szalóky Károly rendkívül gazdag helytörténeti magángyűjteménye, amelyet később a Laczkó Dezső Múzeum vett gondozásába. Az évek során az épület fokozatos romlása miatt a kiállítási tárgyak a múzeum megyei raktárába kerültek, majd a tető beázása a belső terek állapotát tovább rontotta. 2020-ban, szintén pályázati forrásból került az Egeralja Jövőjéért Alapítvány tulajdonába az épület, és nem titkolt céljuk, hogy a több ütemben végrehajtott épületfelújítás után a kiállítás ismét visszakerülhessen Egeraljára és újra látogatható legyen, továbbá a helytörténeti-néprajzi vonatkozású programok megvalósítását is tervezik a jövőben.
Gadácsi Attila elmondta, hogy a 2021-ben benyújtott pályázatban a tetőszerkezet elöregedett elemeinek cseréjén túl a teljes, új tetőhéjalás kialakítása és a tetőfelület vízelvezetésének kiépítése valósult meg. A kivitelezés során azonban nem várt nehézségekkel kellett szembenézniük, mivel az építőiparban tapasztalható jelentős mértékű drágulás erősen beszűkítette a rendelkezésre álló forrás adta lehetőségeket. Emiatt az alapítvány a falubeliek segítségét kérte a kísérő munkák elvégzésében, hogy a tervezett tetőfelújítás maradéktalanul megvalósulhasson.
Az alapítvány elnöke külön kiemelte, hogy a helybeliek az ács- és bádogosmunkák kivételével mindent maguk oldottak meg. Az épület környezetének tereprendezése után a régi tetőcserepek lebontásában két alkalommal tizenöt helyi lakos, az új cserepek felrakásában pedig összesen harmincan segédkeztek négy alkalommal.
– A munkában összefogtak az egeraljaiak és a környékbeliek. Volt, aki cserepet adogatott és rakott fel, más kúpcserepet szabott, a helyi gazdálkodók pedig saját gépeikkel segítették a lebontott és az újonnan felkerülő építőanyagok mozgatását. A közösségi munka összehozta a falu apraját-nagyját, előfordult, hogy egyszerre három generáció is jött segíteni egy családból. A jó hangulatban telt munkának köszönhetően immár mindennap megcsodálhatják az eredményt a falu központjában, ahányszor csak elhaladnak a megújult tetejű múzeum mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában