Volt, aki hat perc alatt teljesítette a 2023 métert

2022.12.31. 18:00

Rekordszámú futó indult az ajkai szilveszteri futáson

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

Az óév utolsó sporteseményén a hagyomány szerint délután 3 órakor Horváth József alpolgármester indította a mezőnyt. Az indulás előtt 710 regisztráció érkezett, de becslések szerint a futók száma ennél jóval több, 800 körül volt, amely azt jelenti, hogy megdöntötték az eddigi rekordot, a 2016-os 754 főt. 

Az országban is ritkaságszámba menő szilveszteri futás első alkalommal 1999. december 31-én rajtolt Káldi János ötlete nyomán. Akkor  a start a Hotel Ajka előtt volt, és csaknem 150 futó teljesítette a 2000 méteres távot. A táv mindig annyi méter, ahányadik év következik. A futás rajtja és célja két év múlva került át az Agorára. Akkor alakult ki a mostani útvonal, amely minden évben egy méterrel hosszabb. Az esemény nem verseny, helyezetteket sem hirdetnek, a cél a közös sportolás, a jókedv, az együttlét. Az indulók között volt minden korosztály, az óvodástól a nyolcvanasig. A futók mellett volt, aki futóbiciklivel, rollerral tette meg a távot, néhány anyuka babakocsit tolva vágott neki a kilométereknek. A távot egy edzett futó 10-11 perc alatt tudja teljesíteni, de volt, aki 20 perc alatt ért célba. 

Mindenkit megvártak, majd a jelmezes futókat kérték a szervezők a színpadra. A jelmezverseny győztese a kalózhölgy lett, valamint a Joker-jelmezben egy férfi. A gyermekeknél a Jégkirálynő és a Batman kapott jutalmul egy-egy tortát. A tombolasorsoláson 52 szerencsés örülhetett az ajándékoknak. Az nyeremények egy részét az ötletgazda Káldi János adta át, a fődíjat, egy hangszórót Schwartz Béla polgármester.  A szilveszteri futás töretlen  sikere mögött ott áll  Ajka Város Önkormányzata, a Sportváros Nonprofit Kft. és a Bakonyi Tájfutó Klub aktív támogatása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában