Országok közötti partnerkapcsolat

2022.12.06. 14:00

Virtuálisan is vigyáznak az értékekre

Portugál, olasz, török, lengyel, horvát partnerekkel együtt pályázott sikerrel az Erasmus+ program keretében a Széchenyi István Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium, hogy segítse a geoparkok természeti és épített értékeinek megismertetését, védelmét.

Tóth B. Zsuzsa

A projekt résztvevői a tapolcai geológiai és épített értékekkel is megismerkedtek

Forrás: Iskola

A VR@Geoparks pályázat programjaiban kétéves stratégiai partnerkapcsolat jött létre az iskolai oktatás területén hat ország, Olaszország, Horvátország, Lengyelország, Portugália, Törökország és Magyarország együttműködésével, hogy telefonos applikáció segítségével tegyék ismeretebbé az érintett országok geopark helyszíneit. A projekt keretében e célból korábban Szicíliában, Horvátországban, Lengyelországban, Törökországban, a közelmúltban pedig hazánkban találkoztak a résztvevők. Az itt töltött öt nap során megismerkedtek a Bakony-Balaton Geoparkkal, azon belül például Alsóörs és Tihany földtani örökségével, a zánkai Gyógynövény-völgyben folyó munkával, a szentantalfai bio gazdasággal és borokkal. Látták a Hegyestű geológia bemutató helyet, a zalahalápi bányát, Tapolca csodáit, Keszthely, Sümeg értékeit. Találkoztak településvezetőkkel, turisztikai és ökológiai szakemberekkel.

A képzést teljesítők megismerhették az e-learning módszertanát és a projekt egyik termékét, a telefonra tölthető VR @ Geoparks alkalmazást. A VR-szemüveggel élvezhető applikáció a tanárokat segíti abban, hogy a geoparkokat bemutassák a tanulóiknak. A geoparkok munkatársai és tanárok innovatív tevékenysége a jövőben más geoparkokat és iskolákat ösztönözhet arra, hogy létrehozzák saját virtuális sétájukat, vagy geo-alkalmazásaikat. A képzés résztvevői végül tanúsítványt vehettek át Dobó Zoltán polgármestertől. 

A pályázat keretében legközelebb a portugál InteractIdeas cég mutatja be hazáját, majd a projekt márciusban zárul Olaszországban.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában