Ünnepség Várpalotán

2023.01.30. 15:00

A kultúra, ami hazává teszi e földet

Az ember és a Himnusz közötti élő kapcsolat az, ami örök érvényűvé varázsolja Kölcsey Ferenc alkotását, és ez az, ami méltóvá tette január 22-ét, hogy a magyar kultúra napja legyen.

Szabó Péter Dániel

Magyar költők verseit szavalta a várpalotai közönségnek Eperjes Károly színművész

Fotó: Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere mondta el mindezt a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen az inkubátorházban. 

– Kölcsey szövegének szíve van, s ez a szív együtt dobogott az egész magyarságéval. Kevesen tudják, de zenéje, amelyet Erkel Ferencnek köszönhetünk, csak az 1920-as években lett ennyire lassú, mert a világháborús veszteség és a trianoni békediktátum tragédiája gyásszal teli ódává szelídítette azt. Január 22-én azt ünnepeljük, ami hazává teszi ezt a földet, hiszen a kultúra az a szövet, amely összetartja, közösséggé formálja az országot, élhetővé teszi a hétköznapjainkat, és a lélek magasába emeli fel ünnepeinket. 

– „Él nemzet e hazán.” Ezt ünnepeljük most. A megmaradást, a fennmaradást. Ezer évek alatt népek és birodalmak tűntek el a süllyesztőben. Beszélt és írott kultúrák nyomait ma már csak ásóval lehet a felszínre hozni. Mi mégis itt állunk a saját, szabad, független országunkban, és magyarul gondolkodunk, magyarul beszélünk. Ez sokkal nagyobb teljesítmény, eredmény, siker, mint ahogyan mi azt talán gondoljuk – jelentette ki Várpalota polgármestere, majd átadta a városi kitüntetéseket. 

A magyar kultúra napja alkalmából Szelestey László-nívódíj kitüntetést vehetett át Borbás Zoltán, a Bán Aladár Általános Iskola pedagógusa, festő- és grafikusművész. Kiemelkedő munkájáért elismerő oklevelet kaptak Diósdyné Árkovics Ilona, Halasiné Molnár Mónika és Lőkös Laura pedagógusok.

A rendezvény zárásaként a közönség Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész Az igazat mondd című zenés pódiumműsorát láthatta, melyben közreműködött Négyessy Katalin gordonkaművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában