Az orosz tél borzalmai

2023.01.12. 17:30

A második világháborús hősökre emlékeztek Balatonfüreden

A doni hősökre emlékeztek a füredi önkormányzat szervezésében a zeneiskola közelében lévő, Katona a hóban című szobor előtti közparkban, január 12-én, csütörtökön.

Kovács Erika

Az emlékezés alkalmából lerótta kegyeletét, illetve koszorút helyezett el Kontrát Károly országgyűlés képviselő és Bóka István polgármester is

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én délelőtt a vörös hadsereg megindította támadását Urivnál, amelynek során a magyar 2. hadsereg alakulatai által védett arcvonalat katonáink hősies ellenállása ellenére áttörték a szovjetek, emlékezett beszédében Cseh Valentin történész-muzeológus, majd részletezte a korabeli történelmi eseményeket. Kiemelte egyebek mellett, a mintegy 200 ezer fős 2. hadsereg alakulataiban szolgáló közel 90 ezer harcoló katona feladata az volt, hogy a Donnál egy 200 kilométeres arcvonalszakaszt védjen a szovjetekkel szemben. Az 1942 augusztusa és októbere közti hídfőcsatákban a magyar csapatok 26-27 ezer fős veszteséget szenvedtek el, fagyott lábú és kezű katonák vonultak vissza. Segélyhely nem volt, honvédeinknek embertelen körülmények között kellett teljesíteni kötelességüket. A lőszer- és élelemhiány, illetve a szokatlanul nagy hideg megtörte a védők ellenálló erejét, fedél nélkül, a puszta havon szenvedték el az orosz tél borzalmas éjszakáit. – Nekünk a 80. évfordulón nincs más dolgunk, mint emlékezni és emlékeztetni minden honfitársunkat a doni hősökre és a második világháború borzalmaira, és a háború esztelen pusztításának áldozatául esett honfitársainkra, fogalmazott Cseh Valentin.   

Cseh Valentin történész-muzeológus részletezte a korabeli eseményeket
Fotós: Penovác Károly/Napló

A megemlékezésen közreműködött Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A hősök emlékére ökumenikus imát mondtak a balatonfüredi történelmi egyházak vezetői, majd a megjelentek virágokat tettek a szoborhoz. Az emlékezés alkalmából lerótta kegyeletét, illetve koszorút helyezett el Kontrát Károly országgyűlés képviselő, Bóka István polgármester és Hári Lenke alpolgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában