Emlékezés

2023.01.06. 09:00

A Matasz a Don-80-ra készül

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) és a szervezet Veszprém vármegyei egyesülete a korábbi évek hagyományainak megfelelően a doni hősök emlékére ismét emlékmenetet szervez az országban, többek között Veszprém vármegyében is.

Juhász-Léhi István

Soós Gyula alezredes, Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesület elnök, Csutorás Gábor nyugállományú aleredes

Fotó: Penovác Károly/Napló

Simon-Jójárt Sándor János nyugállományú ezredes, a Matasz Veszprém Megyei Egyesületének elnöke, az országos rendezvénysorozat fő szervezője az ennek kapcsán rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, különleges az évforduló, éppen ezért ez a rendezvénysorozat a Matasz Don-80 nevet viseli.

– Az a megtiszteltetés érte a Veszprém vármegyei egyesületet, hogy az országos rendezvény nyitónapján, január 10-én 17 órakor a zirci apátsági templomban a szentmisén, majd az ünnepi megnyitón részt vesz Magyarország honvédelmi minisztere, a Magyar Honvédség parancsnoka, országgyűlési képviselők, Zirc és az érintett települések polgármesterei, egyesületünk tagjai, az aktív és tartalékos katonák, illetve nyugállományú katonák és kadétok. A Matasz Don-80 rendezvénysorozatnak ez lesz a nyitónapja, míg a zárása február közepén lesz majd az Alföldön – mondta Simon-Jójárt Sándor János.

Mint ismeretes, 2001 nyarán alakult meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém megyei egyesülete, így ez már a 23. Doni hősök emléktúra. Az eseményre és a 80. évforduló okán készült egy felvarró, mely jelképpel az egyesület adózik a második magyar hadsereg elesett, elhunyt, rokkant és hazatért katonái emlékének.

– Az első napi menet január 13-án, a reggeli órákban Zircről indul, és emlékező kört teszünk a Zirc, Olaszfalu, Bakonynána, Nagyesztergár, Zirc útvonalon, amely 25 kilométer. A menetszázad parancsnoka Siklósi Sándor alezredes lesz. Ő vezényli majd a század menetét segítőivel, Dombi János nyugállományú repülőőrnaggyal és Szabó Ottó törzszászlóssal – árulta el Simon-Jójárt Sándor János.

A második napon, január 14-én, szombaton nem Zircről indulnak a megemlékezők, hanem Veszprémből, és a Márkó, Bánd, Veszprém útvonalat járják végig.

– A Vámosi úti temető katonai parcellájánál, a hősök emlékhelyeinél kezdjük meg a koszorúzást – derült ki az elnök szavaiból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában