Vasúttörténeti emlék

2023.01.29. 19:00

A „megközelíthetetlen” – furcsa ellentmondás a veszprémi állomáson

Szabályosan nem kereshető fel, nem tekinthető meg a vármegyeszékhely vasútállomásán kiállított 375,1031 pályaszámot viselő gőzös, egy országosan közismert vasúttörténeti emlék.

Olvasónktól/ Benkő Péter Roland

2007-ben még körbejárható és fotózható volt a veszprémi 375-ös

Fotó: Benkő Péter Roland

Előtte, mintegy 30 méterre helyezték el a „Vasútüzemi terület – átjárni tilos!” feliratú kék táblát, ahogy az a fotónkon is látható. Pedig sokan szívesen felkeresnék a mozdonyt – ám azt így csak szabálytalanul tehetik.

Miért jelent ez problémát? Egyrészt mert a gőzvontatás korszakában bevált típus megőrzött és közszemlére kiállított darabjait a vasútbarátok számontartják, sokan direkt e példány megtekintéséért vonatoznak el Veszprémbe. Tizenkilenc 375-ös szobormozdony látható ma hazánkban, köztük a 1031-es Veszprém állomáson. Másrészt mert a vármegyeszékhely már hivatalosan is Európa kulturális fővárosa, látogatóinak száma rohamosan emelkedni fog, közülük sokan éppen vasúton érkeznek majd. A sok látogató között valószínűleg sok vasútbarát is akad majd.

A tiltó tábla miatt ma csak távolról, esetleg a suhanó vonat ablakából nézhetjük a gépet
Fotós: Benkő Péter Roland

Van valami különösebb okunk, amiért takargatjuk a hazai járműgyártás eme gyöngyszemét, mely ipar- és közlekedéstörténeti érték, tehát ugyanúgy része a kultúránknak, mint bármi más? Nem hiszem. A megtekintés legálissá, szabályszerűvé tételével – na meg némi renoválással, átfestéssel – bizonyára sokaknak szerezne nosztalgikus pillanatokat megszemlélni ezt a masinát, a magyar járműgyártás bevált konstrukciójának egyik megmaradt példányát, mely típus valaha hozzátartozott a vidéki Magyarország képéhez. Ez sem véletlen: a gyártó, az egykori MÁVAG által leghosszabb ideig, 1906 és 1959 között készített gőzmozdony-sorozatáról van szó. A veszprémieknek és a környékbelieknek helyben van.

Némi vigasz azoknak, akik szeretnék, de nem tudják, esetleg szabálytalanul nem akarják megtekinteni – Csopakon is áll egy 375-ös, ám az a gép máshonnét került a Balaton-partra, nem teljesített szolgálatot anno a Veszprém–Alsóörs vonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában