Sok a fiatal beteg

2023.01.30. 14:00

Az influenza megelőzte a koronavírust és az RSV-t

Kismértékben csökkent a légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók aránya január harmadik hetében az előző héthez képest Veszprém vármegyében.

Marton Attila

Forrás: Shutterstock-illusztráció

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint országosan közel 185 ezren kerestek fel szakembert akut légúti fertőzés tünetei miatt január 16–22-e között, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. Az orvoshoz fordulók közül mintegy 24 ezer betegnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek csaknem fele 14 évnél fiatalabb, 24 százalékuk 15–34 év közötti volt. 

Légúti megbetegedés miatt az országos átlagnál kevesebben, mintegy 5100-an fordultak orvoshoz Veszprém vármegyében január harmadik hetében, ami közel nyolcszázalékos csökkenést jelent az egy héttel korábbihoz képest. 

Az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába érkezett minták több mint húsz százalékában influenzavírust, tíz-tíz százalékában koronavírust és RSV-fertőzést mutattak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában