"A gonosz ellen küzdenünk kell"

2023.01.09. 20:00

Brusznyai Árpádra emlékeztek a vármegyeszékhelyen

Brusznyai Árpád egykori tanítványa mondott beszédet a mártírhalált halt tanár tiszteletére szervezett megemlékezésen Veszprémben hétfőn.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az 1956-os forradalom veszprémi eseményeinek emblematikus alakját koncepciós perben ítélték előbb életfogytiglani börtönbüntetésre, majd halálra. Az ítélet végrehajtásának 65. évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület szervezett megemlékezést Brusznyai Árpád tiszteletére hétfőn este a Megyeház téri emlékműnél. 

Az eseményen Balogh Elemér író, Brusznyai Árpád egykori tanítványa mondott beszédet. Arról beszélt, hogy egyre kevesebben vannak az élők sorában, akik személyesen ismerték, és pontosan tudják, milyen ember volt Brusznyai Árpád. Balogh Elemér a bevezetője után a forradalmat és a megtorlást megidéző A tanár úr című regényéből olvasott fel, amelynek főszereplő tanárát Brusznyai Árpádról mintázta. Az író úgy fogalmazott a regényben, amit Brusznyai Árpád tett a forradalom idején, becsületből tette, elfogadva, hogy sorsa ezt az utat jelölte ki számára. 

– A gonosz ellen küzdenünk kell. Azért a világért, amelyben emberek módjára tudunk élni, tennünk is kell valamit: pedig elég világosan láttam, hogy könyörtelenül le fognak kaszabolni bennünket, de már csak önbecsülésünk megtartása végett is, és hogy megtépázott hitünket végképp el ne veszítsük – fogalmazott a regényben a Brusznyairól mintázott tanár a diákjának küldött utolsó levelében. 

A megemlékezést koszorúzás zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában