Sok csapadék érkezett

2023.01.24. 11:30

Emelkedőben a tó vízszintje

Idén immár több mint 10 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje az Országos Vízügyi Főigazgatóság által közölt adatok szerint.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János

Érdekesség, hogy a sok csapadék miatt árvízvédelmi készültségre van szükség az ország több pontján, míg a Balatonból még mindig hiányzik víz a tavalyi aszályos év után. A tó átlagos vízállása a hétfő reggeli adatok szerint 92 centiméter volt, ami még jócskán elmarad a megengedhető 110 centiméterhez képest. A tó vízállása az elmúlt fél évtized során az átlagosan 110 centiméterről 120 centiméterre emelt felső szabályozási szint közelében alakult. 2022-ben viszont a hosszan tartó aszályos időjárás a Balaton vízszintjének szabályozási szint alá csökkenését eredményezte, amire 2012 óta nem volt példa. Szerencsére a tavalyi év első felében végzett mérési adatok alapján a víztömeg csökkenése vízminőségi problémát nem okozott – derül ki a Vízügy tájékoztatójából. 

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A Balaton aktuális vízállását egyébként mindennap reggel 7 órakor teszik közzé a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság honlapján. Ez alapján is szembetűnő az emelkedés, ami az elmúlt húsz napban 10 centimétert volt, és a belvíz immár tartósan magas szintje további emelkedésre enged következtetni. A Dél-balatoni belvízvédelmi szakaszon, a Zamárdi-Tóközi szivattyútelepen január 20-án első fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Mindez nem meglepő, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint hazánk nagy területén már a januárban jellemző csapadékmennyiség duplája lehullott. Az legtöbb eső a Dél-Dunántúlon, valamint a Balaton–Budapest tengelyen esett, azaz a Balaton vízgyűjtő területe is bőséggel kapott az égi áldásból.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában