Hatalmas támogatáshoz jutott a város

2023.01.14. 15:30

Értékelték az óévet és köszöntötték az újat Ajkán

Két év kihagyás után idén megtartotta hagyományos évértékelő és újévköszöntő rendezvényét a város vezetése az Ajka Kampusz színháztermében.

Rednágel Zsuzsa

Navracsics Tibor Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

 

 

Bereczki Zoltán múltidéző előadása után az óév gazdasági eredményeit Schwartz Béla polgármester a színpadon állva ismertette az ünnepélyesen megterített asztaloknál helyet foglaló vendégekkel. – Legutóbb 2020 januárjában tartottunk ilyen évértékelőt, de arra gondoltam, hogy ott folytatom, ahol akkor abbahagytam – mondta a polgármester, és hosszan ecsetelte az elmúlt három év gazdasági eredményeit a városban működő cégek teljesítménymutatói alapján. Akik a számokat nem tudták volna követni, azoknak segítséget nyújtott az erre az alkalomra kiadott brosúra. 

A polgármester szerint a veszélyhelyzet után a kormány egy észszerűtlen döntést hozott az iparűzési adó mérséklésével, ugyanis, ami a kis- és középvállalkozásokat segítette, az a magyar önkormányzati szférát jelentősen károsította. Álláspontja szerint Ajka adókiesése ebből adódóan 350 millió forintra rúgott. Kifejtette, hogy a várost további közel 335 millió forint kár érte abból adódóan, hogy az 535 millió forintos energiaköltség-emelkedésből a kormány csupán 200 millió forintot térített meg. 

Kedvező döntésnek értékelte ezzel szemben, hogy az ügyeleti ellátásba belép az országos mentőszolgálat, de a kórházi ellátás kapcsán hibásnak tartotta a jelenlegi integrációs folyamatokat, melyek eredményeképpen a város kórházát 2021-óta a veszprémi kórház irányítja. Bravó, miniszter úr! – megjegyzéssel konstatálta Schwartz Béla, hogy a város fél év alatt 3,7 milliárd forint támogatáshoz jutott, majd átadta a szót Navracsics Tibornak. 

– Feladatom, hogy csupa kellemeset mondjak, de 2023 nem lesz könnyű év. – kezdte újévi köszöntőjét a miniszter. – Talán év vége felé a hétköznapi élet visszatérhet a megszokott kerékvágásába, de tudjuk, hogy a szomszédunkban folyó háború miatt ez nem lesz könnyű – folytatta Navracsics. – Érezzük, hogy a háborús konfliktus mellett a béke is jelen van az emberek életében, hiszen béke az is, ha közös célokat találunk, és arra az időre, míg megvalósítjuk őket, félre tudjuk tenni azokat a dolgokat, amelyek elválasztanak minket – fejtette ki. – Ajka jó példa arra: ha tudunk közös célokat meghatározni, akkor tudunk együtt a közjón munkálkodni, ami mindennél fontosabb. Legyen részünk békében, boldogságban, de főként egészségben, hiszen, ha egészség van, minden van! Isten éltesse Ajkát, isten éltesse önöket! – zárta évnyitó köszöntéjét Navracsics Tibor területfejlesztési és európia uniós források felhasználásáért felelős miniszter, majd emelte pezsgőspoharát az új évre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában