Micsoda kilátások!

2023.01.24. 17:30

Kikötővel, sétánnyal gazdagodott Balatonfüred

Kormányzati, uniós és önkormányzati támogatással, összesen 3,5 milliárd forintból létrehozták Balatonfüreden a 140 férőhelyes Kékszalag Portot, illetve kikötőt, a kiszolgáló parti infrastruktúrát, a Kékszalag sétányt és a kajak-kenu megállópontot – utóbbit Keszthelyen, a Libás strandon is kialakítottak. Beszereztek vitorlás kishajókat, túrakajakokat és SUP-okat is – hangzott el az ünnepélyes átadáson a füredi új kikötőnél lévő épületben január 24-én, kedden.

Kovács Erika

Bóka István, Balatonfüred polgármestere: Cél volt, hogy ezt a területet még inkább bekapcsolják a város vérkeringésébe

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Ezek a beruházások hatalmas lépést jelentenek abba az irányba, hogy minél többen válasszák a sportot, azon belül is a vízisportokat a szabadidejük eltöltésére, ezáltal az egészségük, életminőségük javítására, mondta Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. Kiemelte, ezek a létesítmények azt is segítik, hogy az utánpótlás-nevelés még szélesebb körben megvalósulhasson a Balaton körül. – Nagyon fontos, hogy ezek a létesítmények megteljenek élettel, legyen szabadidős és élsporttevékenység is. Minél több embernek lehetőséget kell adni, hogy ezeken a helyeken a sportágakat kipróbálják, mozogjanak, fogalmazott Schmidt Gábor. 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a régióban, kiemelten Balatonfüreden ilyen magas minőségű beruházások valósulhattak meg. Hangsúlyozta, ezek a jövőbe való befektetésnek tekinthetőek, hiszen éppen a minőség és a színvonal miatt egyre több vendéget csábítanak a térségbe. – Ilyen és ehhez hasonló létesítmények segítik a helyi és a régiós turizmust, hiszen ezeket látogatva emelkedik a vendégszám, illetve javulnak a turisztikai költésekkel kapcsolatos mutatók. Kedvezőek a gazdasági hatásai is, mert egy ilyen létesítmény munkahelyeket teremt, helyben tartja a meglévő munkaerőt, mondta Kontrát Károly. 

Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszédében kiemelte: a városrész az elmúlt évek beruházásaival más arcát mutatja. Cél volt, hogy ezt a területet még inkább bekapcsolják a város vérkeringésébe. Felidézte, egy évvel ezelőtt, tavasszal nyílt meg a LUA Resort, a Balaton első ötcsillagos szállodája a Kékszalag Port mellett. Megújult a kemping, a területen színvonalas konferenciaterem épült, elkészült a Kékszalag sétány. E beruházások célja, hogy minél szélesebb körű szolgáltatás legyen a városban, a konferenciaturizmustól a szabadidős és sportturizmusig. Ezek a létesítmények kiszolgálják a városban és a térségben lakókat is. 

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kifejtette, a balatonfüredi megállópont nagyon fontos mérföldkő a sportszövetség életében. Itt nemcsak a bérlők találtak otthonra, hanem számos, a szövetség által rendezett versenynek biztosít helyet. – Nehéz út vezetett idáig, a beruházásra nagyon büszke vagyok. A vízisporttelep fontos rendezvényhelyszín is, állította. 

Holczhauser András, a Kékszalag Portot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport és Szabadidőközpont ügyvezetője bemutatta a kikötői infrastruktúrát, a marina központi épületét, a szolgáltatásokat. Az esemény házigazdája, Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője egyebek mellett kiemelte, másfél éve tették le a füredi kikötő alapkövét. A balatonfüredi, központi létesítmény számára a város önkormányzata biztosított helyet a kemping területén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában