Olvasónktól

2023.01.24. 15:23

Kis füzet mutatja be a környék nevezetességeit

Kirándulásvezető füzetek jelentek meg Tapolcafőről.

Pontosabban Pápa-Tapolcafőről. Tapolcafő egykor önálló község volt, ma csatolt települése Pápa városának. Nevezetessége a településnek a három forrástó egyesülésével létrejött Tapolca folyó. Sajnos nem mindig élvezhettük a forrástavak és a folyó adta látványt. A bauxitbányászat miatti drasztikus vízkiemelés a karsztvízforrások eltűnéséhez és ennek következtében a Tapolca kiapadásához vezetett. 1968 a táj életében fekete esztendő volt. A bauxitbányászat leállításával 2010-ben újból visszajöttek a források. A Tapolca patak és forrásvidéke újra gyöngyszeme lett a településnek. Ebbe próbál betekintést nyújtani a Tapolcafői Kertbarátkör Egyesület által létrehozott 600 méter hosszú Tapolca forrás tanösvény. A 2011-ben átadott tanösvény azóta kedvelt kirándulóhely lett, 2018-ban pedig bekerült a Veszprém megyei értéktárba is. 

Igény merült fel a tanösvényről egy ismertető megjelentetésére, ezért a kertbarátkör 2021-ben a Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet kollégiuma által kiírt pályázatának támogatásából Kirándulásvezető füzetet adott ki. Érdekesség, hogy a Kirándulásvezető füzetben az egyes állomásokhoz tartozó bővebb információ QR-kód segítségével érhető el. A QR-kódok okoseszközök (okostelefon, tablet stb.) segítségével olvashatók be. A Kirándulásvezető füzetben olvashatjuk, hogy az Örvény-tónál lévő pad hívogatóan kínálja magát, hogy üljünk le egy kicsit és gyönyörködjünk a nem mindennapi látványban. Csodáljuk a természet alkotta érdekes és szép jelenséget, a sok feltörő forrást. Az Örvény-tó Veszprém vármegye hét csodájának egyike is. 

Fotós: olvasó

Aki nem elégszik meg a kis természeti szigettel, és a települést akarja megismerni, annak a Tapolcafő Kirándulásvezető füzetet ajánljuk. A füzet a Pápa város felől a Pápa-Tapolcafő táblától Veszprém felé, a főúton haladva Tapolcafő nevezetességeivel ismerteti meg a kirándulót. Megemlítve a település szőlőhegyét, a Döbrést is, ahol a kertbarátok kis emlékhely kialakításával tisztelegtek Szent Orbán, a szőlősgazdák patrónusa előtt. A képes kiadványból sok más érdekességet is megtudhatunk. 

A Kirándulásvezető füzetet a település 745. évfordulójára a Tapolcafői Tanácsadó Testület adta ki 2022-ben Pápa Város Önkormányzatának támogatásával. 

Somogyi Zoltán, Pápa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában