VEB2023

2023.01.26. 07:00

Környezeti nevelés és segítség a Veszprémben élő madaraknak

Madárodúkat, madáretetőket és eleséget vehettek át veszprémi intézmények képviselői a Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület jóvoltából szerdán a Csillag úti Óvodában.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

A Madárbarát Veszprémért elnevezésű programot 18 éve szervezi meg az egyesület. Szűcs Attila, az egyesület elnöke elmondta, a kiosztott eszközökért cserében mindössze annyit várnak, hogy a madarakért végzett tevékenységet tablón, tetszőleges technikával örökítsék meg a gyermekek. Az elkészült munkákból a Föld napján kiállítást is szerveznek. Hozzátette, idén összesen húsz veszprémi intézménybe juttattak el odút, etetőt és madáreleséget. Kiemelte, a kezdeményezés révén a gyermekek fogékonyabbak lesznek a környezetvédelemre és a természet szépségeire, másrészt a kezdeményezéssel sokat segítenek a városban élő madarakon, ugyanis nincs elegendő élőhely számukra, ami veszélyezteti életközösségeik fennmaradását. Az odúk telepítése pótolja például a madarak számára az öreg, odvas fák hiányát. 

Szűcs Attila tart ismertetőt a madarak téli etetéséről 
Fotós: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Szűcs Attila kitért rá, idén a Veszprém–Balaton 2023. Zrt. támogatásával további programokat hajtanak végre: rövidesen odúkészítő workshopot tartanak, tavasszal Méhek és virágok címmel darázsgarázsokat létesítenek és mézelő virágokat ültetnek, míg ősszel kézműves etetőanyagokat készítenek majd. A programok megvalósítását a Pannon Egyetemen működő Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium szakmai együttműködésével végzik.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a környezetvédelmi programban a legfiatalabbak számára népszerűsítik az állatvédelmet, és a madarakról való gondoskodás eszközeit hozzáférhetővé is teszi az egyesület. Örömét fejezte ki, hogy a város közparkjaiban madárodúk és rovarcsapdák is helyet kaptak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában