Közgyűlés

2023.01.26. 14:00

Kötbérigénnyel lépett fel a veszprémi önkormányzat az útmunkálatok késése miatt

Új köztéri alkotások kihelyezéséről is döntött a képviselő-testület a csütörtöki ülésén.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) bevezetőjében kiemelte, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat megnyitóünnepségére évtizedek múlva is emlékezni fog, aki látta. A polgármester köszönetet mondott a veszprémieknek a sikeres megnyitóért, és azért, hogy igazi örömünnep kerekedett a szombati eseményből. 

Pálinkás Roland önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) arról érdeklődött, hogy az útfelújítások kapcsán élt-e a város a munkálatok késése miatt kötbérigénnyel. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, tájékoztatták a vállalkozót, hogy késedelmi kötbérigényét a szerződésnek megfelelően a vállalkozási díj 15 százalékáig érvényesíti az önkormányzat. Az önkormányzat kötbérigénye összesen több mint 22 millió forint. Hozzátette, a kivitelező a kötbér teljesítése alatt is folytatja a munkálatokat. Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) azt kérdezte, várhatók-e idén belterületi útfelújítások – például Gyulafirátóton és Kádártán –, valamint lesz-e forrása ebben az évben az önkormányzatnak a csapadékvíz-elvezetési problémák kezelésére. Porga Gyula elmondta, a Modern városok programból finanszírozott belterületi útfelújítási program folytatódik: 2023-ban az Iskola, a Kádártai, a Tulipán, a Kígyó, a Kálistó, az Akácfa, a Batthyány, a Rózsa, a Viola, a József Attila és a Szent István utca is megújul, megépítik a Kemecse utcai parkolót, és korszerűsítik a Giricses lépcsőt.

Hartmann Ferenc frakcióvezető napirend előtti kérdésében arról érdeklődött, mennyibe kerül a Millenniumi emlékmű áthelyezése a Szabadság térre. A polgármester közölte, az emlékmű bontása és az Óváros tér rendezése mintegy 25 millió forintba került. A leendő Szabadság téri helyszínről az emlékmű alkotójának örököseivel közösen döntöttek. A képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy Veszely Jelena (1917–2020) Furulyás lány című alkotásának bronzmását a Csermák Antal Zeneiskola előtt állítják fel. A gipszből készült alkotást a művész lánya, Szilvássy Annamária színésznő ajándékozta a városnak. A modell alapján Kontur András szobrászművész készíti a bronzszobrot. A kivitelezés – öntés, felállítás, környezet kialakítása – közel 10 millió forintos költségét a Zöld Város projektből finanszírozzák.

Veszely Jelena Furulyás lány szobra
Forrás: önkormányzat

A közgyűlés arról is döntött, hogy áthelyezik Zala György Erzsébet királynét ábrázoló szobrát a Csermák zeneiskola előtti területre, míg Medgyessy Ferenc Laczkó Dezsőt mintázó szobra a múzeum előtti területre kerül. A képviselők arról is döntöttek, nyolc alkotást helyeznek ki a kulturális negyedbe. Csikász Imre szobrászművész Ülő lány című munkája korábban a Laczkó Dezső Múzeum előterét díszítette, míg Veszprémi Imre szobrászművész – akinek legismertebb alkotása a Káli-medencében álló Emberi komédia című szoborcsoport – hét alkotása a Laczkó Dezső Múzeum raktárában várta méltó elhelyezését. Csikász Imre alkotása a múzeum előtti térre tervezett játszótér mellé kerül, míg Veszprémi Imre alkotásai a Kálvária-dombra vezető rámpa mentén és az Erzsébet ligetben kapnak helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában