Zöldhulladékgyűjtés

2023.01.24. 14:00

Mit kezdjünk a lebontott karácsonyfával?

Elviszik a kukák mellől a fenyőket Zircen? Ha nem, akkor milyen megoldás van erre? – ezzel a kérdéssel keresték meg olvasóink szerkesztőségünket. A szolgáltató a zöldhulladékgyűjtést ismertette válaszában.

Rimányi Zita

Kukák mellé lerakott fenyő Zircen, elszállításra vár. A hulladékgazdálkodási szolgáltató járművével nem gyűjti össze a karácsonyfákat, csak ha kommunális zsákba tették azokat Fotó: Rimányi Zita 

A zirciek közül többen nem tudják, kitehetik-e a kukák mellé lebontott karácsonyfáikat. Azoknak lehet gond ez most, akik élő fát választottak, vásároltak az ünnepek előtt. Mi lesz azokkal a fenyőtörzsekkel, szatyorba tömött ágakkal, amelyek most a szemétgyűjtő edények mellett vannak? – vetette fel néhány városbeli. Azt is mondják a helyiek, hogy könnyebb gyalog vagy kocsival szállítani a fenyőt karácsony előtt, mert akkor még nem hullik a levele, s főleg a nyugdíjasoknak lehet ez gond. Emiatt keresték meg lapunkat.

A VHK Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, Czaun Jánostól kértünk a témában tájékoztatást. Megtudtuk tőle, hogy Zircen a közterületre kihelyezett karácsonyfákat társaságuk a korábbi évek gyakorlatának megfelelően nem szállítja el. A cégvezető úgy tudja, tavaly az önkormányzat gyűjtötte ezeket össze, és a zöldhulladékgyűjtés keretein belül kft.-jük átvette. 

Fotó: Rimányi Zita

Az szintén kiderült Czaun János szavaiból, hogy a bakonyi városban a zöldhulladék gyűjtőpontos átvételének ideje minden hónap harmadik szerdája, vagyis januárban ez a múlt szerda, január 18-a volt. Akkor többen is leadták a karácsonyfájukat. – Kérjük a tisztelt lakosokat, hogy használják ki ezt a lehetőséget, és karácsonyfáikat a zöldhulladékot gyűjtő járművünkhöz eljuttatni szíveskedjenek! – fogalmazott az ügyvezető, és egy további lehetőséget szintén ismertetett. Ugyanis a díszektől megszabadított fenyők berakhatók a kommunális hulladékgyűjtő edényekbe felaprítva, kommunális zsákba is elhelyezhetőek, amit ürítés napján a gyűjtőjárművük összeszed. Egyébként komposztálhatóak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában