Tervek

2023.01.28. 08:00

Mozgalmas esztendő előtt állnak Szentbékkállán

A tavalyi év fejlesztésekben és programokban egyaránt gazdag volt, de az idei esztendő még erősebbnek ígérkezik.

Tóth B. Zsuzsa

Németh-Gál Kleopátra és Sárvári Csaba az idei programokat szervezi

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

Sárvári Csaba polgármester szerint – mivel a járvány alatt több nyaralótulajdonos család leköltözött a faluba – a 218 lakosú településen a lélekszám egyre emelkedik. – A letelepedni vágyók keresik az ingatlanokat, telkeket, ezért az önkormányzat építési területeket alakít ki hamarosan. A közművesítésre pályázni szeretnénk. A Dózsa utcával párhuzamosan új utcát nyitunk, 12 telket alakítva ki, de csak családi házak építését engedjük. Az idén első írásos említése 750. évfordulóját ünnepli a település. Erről méltó módon szeretnénk megemlékezni, minden rendezvényt ennek jegyében szervezünk. A településre bevezető utaknál táblákon tüntetjük fel az évfordulót. A nyitórendezvény pünkösdkor lesz ünnepi szentmisével, később a Szent Benedek- szobrot avatjuk fel a Káli-forgatag keretében, emlékezve a község névadójára, hiszen egykor Szentbenedekkálla volt a falu neve – sorolta a polgármester. Kiderült továbbá, hogy a Káli forgatag háromnapos programsorozata a korábbiaknál is gazdagabb lesz idén, annak keretében az elszármazottakat is visszavárják egy találkozóra.  

Január végén az önkormányzat vendégül látja a kemencénél azokat, akik tavaly segítettek a programok szervezésében, lebonyolításában. Az első idei nagyobb rendezvény a fánkfesztivál lesz februárban.  

Ebben az évben újra pályázati támogatás segíti a templomi komolyzenei koncerteket, amelyek minden alkalommal telt házasak. A beruházások keretében a kultúrház felújítása következik, a 12 millió forint pályázati támogatásból a külső szigetelés idén elkészül, a tető szigetelése később. Pályázati támogatásból az épületben felszerelnek hőszivattyúkat, de meghagyják a cserépkályhát is. Januárban leaszfaltozzák a Háskó közt, és a kis gyalogátjáróban felszerelnek egy napelemes közvilágítási lámpát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában