Telt házzal mentek a turnusok

2023.01.24. 09:00

Nagy tetszést arattak a várséták

A Veszprémi Főegyházmegye különleges várséták keretében mutatta be a megújuló várnegyed néhány épületét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitó hétvégéjén.

NA

20230120. Veszprém. A sajtó munkatársainak bemutatják a felujitás alatt álló püspöki palotát, és a ferences templomot. Fotó: Nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.

A vezetett sétákon a 2020-2025 között tartó műemlék-helyreállítási fejlesztés kulisszatitkaiba kaptak betekintést a látogatók. Az esemény a szentháromság témája köré szerveződött, melynek apropóját a várban immár megújult formájában álló Szentháromság-szobor adta. A várséták révén a látogatók egyúttal ízelítőt kaphattak az érsekség tavasszal nyíló, Work in Progress 2023 elnevezésű kiállítássorozatából.

Az érseki palota, a Szentháromság tér és a Szent István-templom (ferences templom) volt a várséták helyszíne. Mindezek részét képezik a veszprémi várnegyed 18 épületet és tereket, kerteket magában foglaló, 2025-ig tartó megújulásának. A mostani sétákon a mintegy 200 regisztrált résztvevőt Nagy Veronika, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója és Gaylhoffer-Kovács Gábor, a tavasszal nyíló kiállítás egyik kurátora vezette.

A szervezők ígéretük szerint „túrát vezettek az égbe, és a földre hozták a menyországot”. Mindezt úgy valósították meg, hogy elsőként az érseki palota kápolnájában felállított állványzaton Johann Ignaz Cimbal pompás Szentháromság-mennyezetképének restaurálásáról, annak kulisszatitkairól mutattak a nagyközönség előtt eddig kevésbé ismert részleteket, többek között zseblámpák segítségével. Majd, kisétálva az épületből, elidőztek a várnegyedben elsőként megújult Szentháromság-szobornál a Szentháromság téren. A 15 méter magas, 14 életnagyságú, 15 kisebb figurát, hat domborművet és számos aranyozott fémapplikációt magába foglaló műemlék-építményt teljes mértékben restaurálták, a felszivárgó nedvesség problémáját is megoldották. Végül az ideiglenesen erre a hétvégére berendezett Szent István-templomban a már említett Szentháromság-szobor korábbi változatának elfeledett kőszobrain keresztül eredhettek a múlt nyomába, valamint a szentháromságot ábrázoló menyezetképet nagy tükrök segítségével hozták közel a látogatókhoz.

2023-ban Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címet tölti be. Ebből az alkalomból − a várnegyed megújulási fejlesztésének félidejében − a Veszprémi Érsekség megnyitja a várhegy egyes épületeit. 2023 májusától úgy láthatják őket az itt lakók és ide látogató hazai és külföldi vendégek, ahogy máskor nem: munka közben. Innen is az elnevezés: Work in Progress 2023. A kiállítássorozat keretében a szervezők interaktív események, újabb vezetett túrák és előadások keretében mutatják be a léptéke és összetettsége miatt különleges műemlék-helyreállítást, a kutatások eredményeit, a restaurálások és a tervezés döntési helyzeteit, koncepcióját és az aktuális állapotát. Nem egyirányú ismeretátadásra, sokkal inkább elgondolkodtató párbeszédre törekedve. A kiállítási témák feldolgozásánál kül- és beltérben egyaránt cél, hogy minden korosztályt rugalmasan megszólítson. A tervek szerint a kiállítás egyes elemei a későbbiekben átalakulhatnak az állandó kiállítás elemeivé, más részei pedig vándorkiállítások, bemutatók, időszaki kiállítások részeiként élhetnek majd tovább. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában