A jövőjüket tervezték a fiatalok

2023.01.23. 20:00

Pályaorientációs napot rendezett az Ipari iskola

Hétfőn rendezte meg immár hagyományos pályaorientációs napját a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma. Az előadások előtt Kobán László igazgatóhelyettest kérdezte a veol.hu.

Juhász-Léhi István

Érdeklődve figyelték a fiatalok az előadásokat

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- Ez az ötödik pályaorientációs napunk. Most a saját tanulóinknak próbálunk segítséget nyújtani abban, hogy ha végeznek nálunk, hogyan és merre induljanak tovább tanulni - fogalmazott Kobán László.

A rendezvényre előzetesen 30 előadót vártak, akik több, mint 90 előadással léptek pódiumra. Azoknak, akik tovább szeretnének tanulni, 9 egyetem, 14 karának vendégei mutatták meg univerzitásuk lehetőségeit. Emellett veszprémi vállalatok - a Continental, vagy éppen a Valeo - is az Ipari vendégei voltak. Sőt, a rendőrség és a honvédség is betekintést engedett a náluk folyó munkába, ugyanakkor előadásokat hallgathattak meg a diákok a különböző nyelvvizsga típusokról is.

- Vannak pályakövetési rendszereink, ezért kijelenthető: jó nevű iskola az Ipari, a nálunk végzettek közel 70 százaléka tovább tanul - derült ki. - Elsősorban a Pannon Egyetemen, akikkel együttműködési megállapodásunk is van, illetve sokan mennek Győrbe.

Megtudtuk azt is, hogy az Ipariba jelenleg 900-an járnak, míg a továbbtanulás közel 220 tanulót érint. 

Ujj Norbert szerint az Ipari nagyszerű alapokat ad
Fotós: Juhász-Léhi István

- Mindenképpen informatikai szakirányban szeretnék tovább tanulni, az ELTE vagy az Óbudai Egyetem a cél - ezt már a 12/C-s Ujj Norbert mondta kérdésünkre. - Ezért nagyon örülök, hogy az ELTE-sek itt vannak. Már gyerekkorom óta az informatika foglalkoztat, 8 éves koromtól programozok. - Az Ipari nagyszerű alapokat adott, itt mindent megtanulunk, ami később kell majd az egyetemre. Már most olyan tananyagot tanulunk, amit később az egyetemen tovább tudunk "vinni" - mondta. 

Norbert elárulta, őt a mesterséges intelligencia "vonzza", érzése szerint ebben van a jövő. A két általa favorizált egyetemen van ilyen szak, így majd, ha odakerül, tud specializálódni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában