Pozitívan zárták az évet

2023.01.20. 13:00

Pályázatok sora segítette Devecser tavalyi évi előrelépését

Az elmúlt év rendkívül mozgalmas volt, és különleges abból a szempontból is, hogy két jelentős jubileum fémjelezte.

Tóth B. Zsuzsa

Mediterrán kert Devecserben

Fotó: Pesthy Márton/Napló (archív)

Erről beszélt az óévértékelő és újévköszöntő ünnepségen a művelődési központban Ferenczi Gábor polgármester csütörtökön. 

– Tavaly a várossá nyilvánítás 25. évfordulóját tartottuk, és a Devecserhez kötődő író, Gárdonyi Géza halála 100. évfordulójára emlékeztünk. Kultuszát igyekszünk erősíteni, Devecser immár hivatalosan is Gárdonyi-település, erre büszkék vagyunk. A városba másodikként került ki az a tábla, mely ezt jelzi – mondta a polgármester. A város 2022. évi gazdálkodásáról szólva elmondta, hogy a korábbi évek járványának hatása tavaly még érezhető volt a gazdálkodásban is.  

– Sokszor likviditási, tervezési gondokat eredményezett. Az iparűzésiadó-bevételek kimutatásában 2021-ben látható volt az előző évhez képest a Covid hatása, visszaesés volt tapasztalható a kereskedelem, vendéglátás terén. A 2022-es évben már újra elértük a 2020-as év szintjét, de a 2014 óta tapasztalható évi átlag tízszázalékos növekedés így nem valósult meg. A tavalyi felhalmozás alapvetően építési telkek értékesítéséből származott. Bizakodásra ad okot, hogy több család szeretne otthont teremteni a városban. Tavaly a víziközművagyon államosítása nálunk is megtörtént, igyekeztünk a korábban tartalékolt összeget felhasználni, hogy az önkormányzat elképzelései alapján valósuljon meg vízvezeték-hálózatok cseréje és bekötése a közterületeken. Ami a város pénzügyi helyzetét illeti, a költségvetés fő összege 1,3 milliárd forint volt 2022-ben, ebből 28 millió forint működési, 50 milliós felhalmozási célú forráshiánnyal számoltunk. Az évet pozitívan zártuk mégis, több mint 111 millió forint pénzkészlettel, szabad pénzmaradványunk több mint 29 millió forint volt. 

A Magyar falu program pályázatai segítségével tudtuk gyarapítani az önkormányzat vagyonát, orvosi eszközök beszerzésére közel kétmillió forintot, közösségi terek átalakítására és ingatlanok fejlesztésére közel 25, út, híd, kerékpár-forgalmi létesítmény építésére, felújítására 35, játszótér és óvodai játszóudvar fejlesztésére közel ötmillió forintot kaptunk. A beruházások, fejlesztések önereje összesen több mint 65 millió forintot tett ki, ez az energiaválság kezelése miatt volt szükséges. A legfontosabb volt, hogy az intézmények épületeiben minimalizáljuk vagy kiváltsuk a gázfogyasztást. Több mint 26 klímát szereztünk be, hogy segítsük az önkormányzati fenntartású intézmények és partnereink működését egyaránt. A szakiskola és a szakorvosi ellátás épületeibe is klímákat szereltünk. 

Megnyitottuk a Devecseri portéka boltot a piacon, utcanévtáblákat helyeztünk ki, emlékbélyegeket adtunk ki a Gárdonyi-évforduló kapcsán. 

Meggyeserdőn víz- és szennyvíz-gerincvezetékeket építettünk ki, szociális bérlakásokat adtunk át, közel húsz fő lakhatását segítve. Átadtuk a Tündérkeretet, a város első babajátszóterét gyermeknapon, megrendeztük a Gárdonyi-konferenciát és kórustalálkozót, és információs táblát helyeztünk el. Kerékpáros útvonalakat adtunk át, újjászerveztük az értéktárbizottságot, támogattuk a kárpátaljai településeket Folytattuk a Berta park fejlesztését, ott székely kaput, mediterrán és magyar kertet, szeniorjátszóteret adtunk át. Házasságkötő termet alakítottunk ki a polgármesteri hivatalban, gyalogátkelőhelyeket és utcahosszabbításokat terveztettünk. Fákat ültettünk az újszülötteknek, napelemes lámpákkal bővítettük az Újtemetőt, emléktáblát és információs táblákat avattunk – sorolta a polgármester, majd szólt a tervekről, és Közművelődésért Nívódíjat adott át a Fláre Beás zenekarnak. Az ünnepségen közreműködött a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában