Emelkedett a donorok száma is

2023.01.24. 20:00

Több szervátültetést végeztek tavaly, mint a megelőző évben

A korábbi évekhez képest emelkedett a transzplantációk száma hazánkban tavaly.

Napló

Forrás: Illusztráció

Fotó: Gorodenkoff/Shutterstock

A szervdonációk mennyiségét a koronavírus-járvány befolyásolta 2020-ban és 2021-ben, tavaly azonban emelkedett a donorok száma, és több vese-, máj- és szívátültetés történt, mint a megelőző évben, közölte Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) Transzplantációs Igazgatósága. 2022-ben Magyarországon, a négy egyetemi városban – Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen – működő hét szervtranszplantációs központban összesen 369 szervátültetés történt, 313 esetben elhunyt donorból, 56 esetben élő donorból eltávolított szervvel. 

A szervezet közlése szerint tavaly 246 vese-, 67 máj-, 40 szív-, 12 tüdő- és négy hasnyálmirigy-átültetést (vesével kombináltan) végeztek a szakemberek. Agyhalottból 373 szervet, élő donorból 56 szervet távolítottak el transzplantációs céllal. Új rekord is született tavaly: a transzplantációk történetében rekordszámú, 56 élő donoros veseátültetés történt Magyarországon. A hazai szervátültetések mintegy 20 százaléka külföldi szervvel történt az Eurotransplant nevű szervezettel együttműködésben, közölte a Transzplantációs Igazgatóság. 

Hozzátették, a tavaly év végi adatok szerint 1255 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A transzplantált betegek várakozási ideje a májátültetés esetén a legrövidebb, nagyjából háromnegyed év. Tüdő- és szívátültetésre átlagosan szűk egy, bő másfél évet kell várni. A kombinált vese- és hasnyálmirigy- átültetés esetén 2,64 év, míg a vesetranszplantációnál 3,82 év volt az átlagos várakozási idő a 2022-es adatok szerint.

Az első hazai szervátültetést 1962-ben Szegeden végezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában