Feladatkörük nem változott

2023.01.30. 16:00

Új néven működik tovább a katonai alakulat

A várpalotai székhelyű katonai alakulat, az MH Bakony Harckiképző Központ 2023. január 1-je óta új néven, Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság (MH BGCSP) néven működik tovább.

Szabó Péter Dániel

Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság állománya a várpalotai Kossuth laktanya alakulóterén

Forrás: MH BGCSP

Az alakulat feladatköre, vezetőállománya, valamint elérhetőségei és postacíme nem változik, közölte lapunkkal Gervai János főtörzszászlós. 

Az MH BGCSP vezénylőzászlósa hozzátette, a II. világháború idején Várpalotán élt Böszörményi Géza honvéd ezredes a 25. gyalogezred parancsnoka volt. A tordai védőkörlet parancsnokaként 1944. szep­tember 19-én délelőtt 11 órakor, erős tüzérségi előkészítés után harccsoportja élén a szigetvári 10. rohamtüzérosztály támogatásával visszafoglalta az előző nap elveszett védőállás vonalát. Böszörményi ezredes a Torda melletti temetőnél, szülei sírjától alig pár száz méterre esett el egy Sztálin-orgona sortűzben, többszörös szilánksebesülés következtében.

Halála után felterjesztették a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremre, helyette 1944. november 29-én a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg hadiszalagon, kardokkal. Post mortem soron kívüli vezérőrnagyi előléptetését javasolták 1945 februárjában. Életének korábbi szakaszában is nagyon aktív életet él, kiváló sportember és sportvezető volt. A Zrínyi Miklós Magyar Királyi Reáliskolai Nevelőintézet tanáraként a fiatalság nevelését szívügyének tekintette, többször publikált a Magyar Katonai Szemlében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában