Térségben gondolkodnak

2023.01.19. 14:00

EKF-együttműködés: közös nyilatkozatot fogadtak el Veszprém város és három vármegye közgyűlései

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése csütörtökön a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros (EKF) programév alkalmából a Somogy Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésével, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlésével és Zala Vármegye Önkormányzata Közgyűlésével rendkívüli együttes ülést tartott.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a vármegye Szent István-termében felelevenítette, évekkel ezelőtt, amikor az EKF egyáltalán szóba került, úgy gondolták, akkor lehet erős a pályázatuk, ha a térségben gondolkodnak. Kéréssel fordult aztán a városvezető a három Balaton-parti megyei elnökhöz, hogy támogassák Veszprém pályázatát, amit megkaptak. A bizalmat érzése szerint meghálálták, hiszen szombaton az EKF nyitóünnepségére várják a vendégeket.  

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos ünnepi beszédében arról beszélt, a három vármegye és Veszprém egységet alkot és olyan közösséget, amelyet ugyan közigazgatási határok választanak el, de a családi kapcsolatok és a munka miatt mégsem határok a közösségben. Az EKF kapcsán pedig a Bakony-Balaton térség valóban egy egységként éljen. Mint fogalmazott, rajtunk áll, hogy megmutassuk: ezeréves hagyományaink az európai kulturális közösség bástyái is.  

Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke azt emelte ki, hogy a vármegye aktívan részt vett az előkészületekben és a pályázatokban, melyben 13 somogyi település 900 millió forintot nyert a programokra. Reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés nem csak az idei évre szól, hanem az a jövőben tovább bővülhet. Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke szerint Veszprém bátran döntött a pályázattal, majd lehetőséget kapott a sikerre közösen a régióval. A programok sikeres megvalósításához a vármegyéből 92 település csatlakozott. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a veszprémi polgármesternek, aki szerinte óriási áldozatot vállalt a térség érdekében. 

A közgyűlés ezután elfogadta az ünnepélyes nyilatkozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósulásáról. Az eseményen részt vettek mások mellett vármegyénk országgyűlési képviselői, Kontrát Károly, Kovács Zoltán, Ovádi Péter és Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában