Összefogtak a bajban

2023.02.03. 11:00

Bakonyoszlopról 75 éve félezer embert vittek el, otthonaikat kényszerűen hagyták el

Kitelepített testvéreikről emlékeztek meg Bakonyoszlopon a napokban a katolikus templom udvarában. Simon István katolikus plébános imádkozott értük, megáldotta az emlékükre 2007-ben állított táblát. A községi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat és az egyházközség képviselői koszorút helyeztek el itt, a helyi kórus tagjai énekükkel tették átélhetőbbé az emlékezést.

Rományi Zita

Forrás: Bakonyoszlopi önkormányzat

A szomorú nap pontosan 75 évvel ezelőtt, 1948. január 29-én volt, amikor a kis településről 510 embert vittek el akaratuk ellenére, s távoli helyre – az akkori NDK területére – telepítették őket. Tragikusan élték meg a helyükre Szlovákiából betelepített lakosok is a történéseket, akiknek ugyanígy el kellett hagyniuk otthonaikat, szülőföldjüket, barátaikat. Az emberek sorsa ezután is nehéz maradt, de összefogással, barátságok megkötésével, vegyesházasságokkal túljutottak a nehézségeken. Összetartó közösséggé formálódott a falu, mert a szeretet és az Istenbe vetett hit átsegítette mindkét népcsoportot a küzdelmes időszakokon – osztotta meg lapunkkal múltidéző gondolatait Baumgartner Etelka alpolgármester.

Forrás: Bakonyoszlopi önkormányzat

A közösségért való tenni akarás jellemzi azóta is a bakonyoszlopi embereket, a megörökölt értékek fontosak az itt élőknek. A helyi faluvezetés tiszteletben tartja a múltat. Mindenki bízik abban, hogy soha többé nem fordulhat elő az a kegyetlenség, hogy erőszakkal hurcolnak el otthonaikból ártatlan embereket, csupán azért, mert tisztelik származásukat. A múltunk életünk része, amin nem lehet változtatni, de a jövőnk alakítása, formálása rajtunk is múlik – vallják a település elöljárói. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában