Táncházzal is kiegészült a program

2023.02.21. 17:52

Elégették a rosszat, elkergették a telet (videó)

Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! – skandálták a gyerekek a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézményének udvarán kedden délután. A hagyományos program ezúttal táncházzal is kiegészült, az alsós tanulókon kívül pedig óvodásokat is hívtak erre az alkalomra.

Szijártó János

Nagy élmény volt a gyerekeknek a télűző rendezvény

Fotó: Szijártó János/Napló

Az iskolában többéves múltja van már a tavaszváró, télűző népszokások felelevenítésének, így az alsósok az ovis vendégekkel, szülőkkel és pedagógusokkal együtt most is körbejárták az iskola udvarán felállított, felöltöztetett szalmabábut, amit közben meggyújtott Karcsi bácsi, a gondnok. Elégettek minden rosszat, betegséget, sőt, még a gyerekek által papírlapokra írt egyéni problémákat, gondokat is a kiszebábbal együtt. A régi hagyomány felélesztése természetesen hatalmas élmény volt a gyerekeknek. „Haj ki kisze, haj! Gyűjj be sódar gömböce! Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget!" – hangzott az udvaron, majd a „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” szólalt meg többször a gyerekek szájából a tavaszváró, télűző népszokás felelevenítése során. 

A kiszebábot Muzsiné Csetey Annamária, Sarmon Emília és Belák Ildikó pedagógus készítette, a táncházat Szijártóné Lovász Gabriella vezette le. A tavaszvárás, a téltemetés gyökerei egészen az ókori rómaiakig nyúlnak vissza. Akkoriban mulatozással próbálták elűzni a telet, de számos más régi népszokás is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. A legnépszerűbb, legismertebb a kiszézés és bábégetés, de a bolondos felvonulás, a busójárás, vagy éppen a tüzes kerék gurítása is ebbe a körbe sorolható.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában