Kiscsősz, Iszkáz

2023.02.05. 19:02

Felelevenítették a regölés hagyományait

Tíz közösség jelentkezett a IV. Kárpát-medencei Regös Találkozóra, mely ismét különleges hagyományőrző világot varázsolt a pajtába és Iszkázra.

Tóth B. Zsuzsa

Kiscsőszön és Iszkázon íz közösség mutatta be a Kárpát-medencei regös hagyományokat Fotó: egyesület

 

 

A program a pajtában kezdődött, ahol archiválták a különböző szokásjátékokat, amelyek között három helyszínről most pásztorjátékok is szerepeltek. A regölések azonban nem maradhattak el, a legtöbb csapat a saját vidéke régi anyagával jelent meg, eredeti hangulatú öltözetekben, láncos botokkal és más hangkeltő eszközökkel.

A felvételek elkészítését közös ebéd követte. Ezután mindnyájan Iszkázra utaztak, ahol a Nagy László Emlékházánál az idősebb korosztályhoz tartozó iszkázi regösök vezetésével közös regöléssel emlékeztek Nagy Lászlóra, Szécsi Margitra és Vig Rudolfra, akik a regölést a faluban felgyűjtötték. Innen a település három pontjára, magánházakhoz vonultak, ahol az összegyűlt helyiek számára a teljes jelen lévő társaság adott elő regölésválogatást. 

Az iszkázi vendégeskedést követően két emlékezetes koncert következett a Kiscsőszi Kultúrpajtában. A Kalász Banda koncertjét a Szászcsávási Zenekar követte, amely a rég megszokott fergeteges előadást és színvonalas hagyományos zenét vitte. Azt követően hajnalig tartott a táncház. Sokan már szilveszterre is berendezkedtek, így volt alkalmuk segíteni a másnapi malacvágásban, a kemence felfűtésében és az ételek elkészítésében. Szilveszterkor a Kalász Banda és Hrúz Dénes muzsikája mellett rég nem látott, emberséges, barátságos, jó hangulatú bállal búcsúztatták az évet a jelenlevők, hogy aztán másnap újabb vidámsággal, lovas kocsizással ünnepeljék az új esztendőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában