2023.02.27. 10:00
Hagyományőrző falusi disznóvágással búcsúztatták a telet Kamondon
A hideg, esős idő sem riasztotta el a lelkes fiatalokat és tapasztalt idősebeket a falu számára felhizlalt sertés levágásától a faluház udvarán Kamondon.
Molnár Károly böllér a rendfán bontja szét a disznót Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna
Asbóth Szabolcs polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat minden évben megrendezi a falusi disznóvágást, melyen a helyi lakosok a disznó perzselésében, tisztításában, lemosásában, felbontásában és a malac húsának feldolgozásában egyaránt részt vehetnek. Természetesen nem maradhatott el a kolbász, valamint a hurka töltése és a zsírszalonna kisütése sem. Kora reggeltől közel húsz helyi lakos segédkezett a munkában, ők helyi hagyományok és receptúrák alapján dolgozták fel a disznó minden porcikáját. A férfiak és asszonyok példaértékű együttműködésének köszönhetően a rendfáról lekerülő négylábú kora délelőtt már a feldolgozóasztalokra került tangóharmonikaszó és az elmaradhatatlan kisüsti pálinka kíséretében. A résztvevők szívét nemcsak a harmonikazene, hanem forró tea és forralt bor is melengette, amire szükség is volt a zord időben.
Ágh Bálint képviselő-testületi tag elmondta, hogy a közel 165 kilogrammos disznót teljes egészében feldolgozzák. Reggelire az ilyenkor szokásos ételek, mint a sült hagymás vér és a frissen sült tojás és hús kerül az asztalra friss kenyérrel, majd ezután tele gyomorral kezdődhet csak meg a falu disznójának vacsorára való feldolgozása. A disznóvágás kísérő eseményeként zenés estét töltött együtt a falu apraja-nagyja a faluház nagytermében, ahol csaknem az összes hagyományos véres és májas hurka, disznótoros káposzta és sült hús is elfogyott, a megjelent helyiek legnagyobb megelégedésére.