A kulturális értékteremtést szolgálják

2023.02.24. 11:30

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális munkacsoportja

A testület vezetőjévé Oberfrank Pált, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját választották meg a tagok, a szervezet irodája a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Veszprémi Akadémiai Bizottságában működik.

Marton Attila

Padisák Judit, Richly Gábor, Porga Gyula és Kiss János az alakuló ülésen

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Veszprém-központú régióból huszonhat akadémikus és tizenhárom nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát a munkacsoportban. Feladatuk, hogy figyelemmel kísérjék, segítsék a környezetükben az egyéni és közösségi művészeti és művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, ezzel is szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését. 

Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke elmondta, országszerte hét regionális munkacsoportot hoznak létre, a veszprémi központú szervezet negyedikként jött létre a miskolci, kecskeméti és győri központtal működő munkacsoport után. Kiemelte, tavaly decemberben az MTA és az MMA elnökei együttműködési megállapodást írtak alá, amellyel kifejezték azt is, hogy a tudomány és a művészetek együtt szolgálják a nemzetet. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága ötven éve működik a városban, és a tudományos testület közösségteremtő erővel bír a régióban: ezt jelzi a térségre jellemző intenzív tudományos közélet és a magas színvonalú felsőoktatási intézmény, a Pannon Egyetem. 

Padisák Judit, az MTA Veab elnöke arról beszélt, a tudomány és a művészetek édestestvérek, ugyanis mindkét terület a világ megismerésének eszköze, még ha a módszerek különböznek is. Hozzátette, egy tudományos cikk akkor jó, ha a befogadója ugyanazt érti alatta, mint a szerző, míg a művészet esetében épp fordított a helyzet: az értelmezés akár egyénenként eltérő lehet. 

Richly Gábor, az MMA főtitkára emlékeztetett, a művészeti akadémia köztestületként működik, és fontos intézményrendszert épített fel az elmúlt bő tíz évben, ugyanakkor működése nagyrészt a fővárosra koncentrálódott. A hét régiós munkacsoporttól azt várják, hogy az országhatárokon belül és azokon túl élő művészekkel is megtalálja a közös gondolkodás lehetőségét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában