Készülnek az árkok

2023.02.24. 10:00

Nem okoz több gondot az esővíz Dobán

Négy hónapja zajlik a területfejlesztési támogatásból megvalósuló csapadékvíz-elvezető árkok kialakítása.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A Kossuth utcán az áttört mederburkolatú árok

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Horváth Zoltántól, a település polgármesterétől megtudtuk, hogy egy összetett és nagyon időigényes csapadékvíz-elvezetési projekt zajlik három éve a településen, hiszen még 2019-ben nyújtotta be a község a pályázatot, melyre 2021-ben született támogató döntés. A község teljes csapadékvíz-elvezetési rendszerének korszerűsítésére közel 250 millió forint támogatást nyert el a település. 

A polgármester elmondta, hogy nagy esőzéskor több utcában is szükség volt arra, hogy szivattyúval távolítsák el a csapadékvizet, amely nem tudott elfolyni az árokrendszer földmedrében, mert a meder elmosódott vagy eliszaposodott, a meglévő átereszek eltömődtek, így árok- és az átereszrendszer már nem látta el a funkcióját. A tavalyi év gyakorlatilag a különböző létesítési engedélyek beszerzésével telt el. A kivitelezési munkálatok 2022 végén kezdődtek meg, és az enyhe télnek köszönhetően többnyire folyamatosan zajlottak is, így jelentősen haladt előre a projekt – mondta a polgármester. 

Horváth Zoltán polgármester és Horváth Tivadar falugondnok egyezteti az árkok kialakítását
Fotós: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Hozzátette, hogy az új előírások alapján a helyben szikkasztást kell előnyben részesíteni, ami nagyon jó ötlet, mert így ténylegesen a kutakhoz, a fákhoz, növényekhez tud elsősorban eljutni a vízutánpótlás. A fejlesztést követően az utcák csapadékvíz-elvezetését földmedrű árkokkal, valamint áttört mederburkolatokkal alakítják ki, ami a mai törvényi rendelkezéseknek és a természetvédelmi elveknek is megfelelő – tudtuk meg még Horváth Zoltán polgármestertől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában