Nem mindennapi lelet

2023.02.23. 14:50

Ötszáz éve elrejtett ezüstkincsek kerültek elő Nemesvámosnál

Tizenhatodik századi kincsleleteket tártak fel a település határában – tájékoztatott a Laczkó Dezső Múzeum.

Napló

Forrás: Laczkó Dezső Múzeum

A feltárás előzménye, hogy a múzeummal együttműködésben fémkeresővel végzett műszeres lelet- és lelőhelyfelderítést Nemesvámos határában tavaly márciusban Krámli Zoltán, amikor egy meredek, bokrokkal és fákkal benőtt részen, közvetlenül a felszíni avarban ezüstérmékre bukkant. A leleteket Krámli Zoltán összegyűjtötte, és értesítette erről a Laczkó Dezső Múzeumot. A területen végzett félnapi kutatás után sikerült a múzeum munkatársainak a leletegyüttes helyét beazonosítani, majd feltárták a területet. 

– Minden egyes lelet helyét pontosan rögzítettük, és a területet dokumentáltuk. A kincslelet 154 darab ezüstérméből, egy díszes ezüstgyűrűből és egy ezüstmedálból áll – közölte a Laczkó Dezső Múzeum. A hitelesítő leletfelderítést az intézmény munkatársai végezték. Emlékeztettek, a Laczkó Dezső Múzeum 2015 óta működik együtt civil fémkeresős segítőkkel. A feltárás részleteiről és leletek jelentőségéről márciusban sajtótájékoztatón számolnak be a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában