MTA Veab

2023.02.25. 07:00

Ötven éve segítik a kutatókat

Ötvenedik közgyűlését tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága pénteken.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a szervezet vezetése nevében köszönetét és elismerését fejezte ki a Veszprémi Akadémiai Bizottság (Veab) tagjainak, hogy tudományos tevékenységükkel több mint fél évszázada segítik a tudomány útján járókat. Hangsúlyozta, a kutatás ugyanis mindig „úton járás”, nincs végső célba érés, csak részeredmények. Emlékeztetett, a szervezet tavaly ünnepelte megalapításának ötvenedik évfordulóját. Kitért arra, a Veab tagjai ápolják az elődök emlékét, és évente átadott díjakkal becsülik meg egymás munkáját. A szervezet Pécsi Területi Bizottságával 2005 óta minden évben megrendezi a Pannon Tudományos Nap című konferenciát, amelyen a fiatal kutatóknak biztosítanak lehetőséget. Emellett a tudomány eredményeit előadásokon viszik közel az érdeklődőkhöz. Kollár László végezetül megjegyezte, a kutatásban – tudományágtól függetlenül – nyitottságra és figyelmes alázatra van szükség. 

Brányi Mária alpolgármester arról beszélt köszöntőjében, a Veab jelenléte és működése fontos Veszprémben és a régióban. Leszögezte, a szervezet értékképző tevékenysége, szellemi potenciálja is hozzásegítette a várost az elmúlt időszakban elért sikereihez. Padisák Judit, az MTA Veab elnöke a szervezet idei tevékenységéről tartott beszámolót, valamint bemutatta a bizottság idei terveit. Ezután Abonyi János professzor, az MTA doktora, a Pannon Egyetem dékánhelyettese A mesterséges intelligencia és a tudomány – A kutatás tárgya a kutatás eszköze címmel tartott előadást. Az eseményen közreműködött a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára, Tóth-Hraska Anna és növendéke, Király Eszter Liliom alkotta fuvoladuó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában