Földrengés

2023.02.07. 18:03

Pápai szakember is túlélők után kutat Törökországban

Kedden hajnalban a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 mentőcsapata is megérkezett a földrengés sújtotta törökországi térségbe. A túlélők utáni kutatásban egy pápai szakember, Borbély János is részt vesz.

Haraszti Gábor

Illusztráció: Rescue 24

A Rescue24 a Baptista Szeretetszolgálat nemzeti minősítéssel rendelkező, speciális mentőcsapata. Küldetése: "Mentés földön, vízen, levegőben!" 

A mentőcsapat Borbély Jánossal a soraiban, több magyar egységgel együtt hétfő éjjel indultak a törökországi Adanába, ahonnan folytatták útjukat Hatay város felé, ahol a legnagyobbak a károk. A baptista mentőszolgálat 19 fővel, 8 kutyával, másfél tonna felszereléssel érkezett, hiszen nekik az első 10 napban önállóan, helyi ellátás nélkül, 24 órás szolgálatban kell dolgozniuk. 

Mivel ez a csapat több évtizedes gyakorlattal rendelkezik ilyen mentésekben, pontosan tudják a feladatukat. Először felveszik a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, és a kutyákkal megkezdik a halottak és túlélők keresését, valamint a még élők kiemelését is. Sajnos a mentést nehezíti a nulla fok alatti hőmérséklet, a rossz közlekedés és az infrastruktúra hiánya. 

Mint Borbély János a Pápai Médiacentrumnak elmondta, hosszú időbe telt, mire a célállomáshoz elértek. Útközben összedőlt házakat és a mentésben részt vevő embereket láttak. Sajnos sokuknak vagy nincs hova hazamenniük, vagy az esetleges újabb rengések miatt nem mernek visszamenni a házaikba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában