Jubileumi esemény

2023.02.16. 10:00

Sváb disznóvágás Gannán

Hagyományőrző sváb disznóvágásra várták az érdeklődőket Gannán. Az önkormányzat 2014-ben szervezte meg először a rendezvényt, idén 10. alkalommal jöttek össze a helyiek, hogy felelevenítsék a régi sváb disznóvágások hangulatát és vidáman együtt töltsenek egy napot.

Haraszti Gábor

Idén jubilált a közösségi disznóvágás Gannán

Forrás: a szervezők/Nagy Ottó

A falusi népszokások közül talán az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény a disznóvágás. Gannán egy évtizedes múltra tekint vissza az esemény, amit a régi hagyományok előtt tisztelegve, közel 100 fő részvételével tartottak meg a kultúrház udvarán. 

– Varga József, ifj. Nagy Ottó és ifj. Szarka László felajánlásából egy 155 kilogrammos állatot vásároltunk – mesélte Nagy Ottó, a település polgármestere. – A disznót – sváb szokás szerint – egy 100 évesnél is régebbi teknőben leforráztuk, lánccal forgattuk, majd a rendfán bontottuk széjjel, és igyekeztünk olyan menüt összeállítani, amilyet az elődeink is készítettek. Természetesen a fogópálinka nem maradhatott el, a helyi asszonyok sütöttek-főztek egész nap, süteménnyel is kedveskedtek a jelenlévőknek.

A disznóvágás végeztével a kultúrházban Schlecht József, a gannai asszonykórus harmonikása szórakoztatta a helyieket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában