Tanácskozás a kontinens jövőjéről

2023.02.17. 11:30

Tizenhat országból érkeztek előadók Veszprémbe

Válaszúthoz érkezett az Európai Unió, a lehetőségek közötti döntés rövid és hosszú távon is meghatározza az európai integrációt – hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Víziók Európáról címmel tartott nemzetközi konferencia nyitóelőadásában a Veszprémi Érseki Főiskolán.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A négynapos ifjúsági konferenciát a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola az Európai Teológiai Társasággal, a Veszprémi Főegyházmegyével és a Veszprémi Érseki Főiskolával együttműködve szervezte meg a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Navracsics Tibor angolul tartott nyitóelőadásában kitért rá, az európai integráció története során nem először érkezett válaszúthoz az Európai Unió. A koronavírus-járványok a kontinens gazdaságára voltak hatással, míg tavaly óta a háború okozta kihívással kell szembenéznie Európának – mondta a miniszter. Meglátása szerint három lehetséges út áll az unió előtt: az egyik, hogy gazdasági közösségként tekintenek az Európai Unióra, és nem fogalmaznak meg politikai elvárásokat vele szemben. A másik lehetőség, hogy államfejlődésként gondolunk az unió jövőjére, amelynek végcélja a föderatív államok közössége és a politikai egység. Navracsics Tibor elmondta, a harmadik, általa is előnyben részesített modell elsősorban kulturális közösségként fogja fel az uniót, amelynek tagjait az európai kultúra köti össze, és alulról szerveződve, a közösségek közösségeként működne a jövőben.

A nyitónapon az Európai Teológiai Társaság négy hivatalos nyelvén hangzottak el a köszöntők. Udvardy György veszprémi érsek olaszul, Margit Eckholt, az Európai Teológiai Társaság elnöke németül, Kovács Gusztáv alelnök angolul, míg Sebestyén József, az eseményt befogadó Veszprémi Érseki Főiskola rektora franciául köszöntötte a résztvevőket.

A konferencián plenáris és szekcióelőadásokat, vitafórumokat és kulturális programokat is tartanak. A rendezvényre 15 európai és egy afrikai országból érkeztek teológusok és egyetemi hallgatók – mondta érdeklődésünkre Kovács Gusztáv, az Európai Teológiai Társaság alelnöke. Hozzátette, az előadások mellett a vizualitásra is nagy hangsúlyt helyeznek a konferencia négy napján: a pénteki plenáris előadások előadói fotóval vagy képzőművészeti alkotással is szemléltetik, mit gondolnak a kontinens hagyományairól és jövőjéről. Az előadások témái között megjelenik többek között II. János Pál pápa egyházi szolgálata, a szegénység kérdése, valamint az ifjúság szerepe is.

A rendezvény címe – Víziók Európáról (Visions of Europe) – egyben felhívás is a konferencián részt vevő fiataloknak, hogy fogalmazzák meg saját víziójukat a kontinens jövőjéről. A szervezők arra biztatták a hallgatókat, hogy előadásaikban nyúljanak vissza azokhoz a zsidó-keresztény gyökerekhez, amelyek Európa kultúrájának forrását jelentik. 

 

A vasárnapig tartó konferencia minden érdeklődő számára nyitott. Az előadások nyelve angol, német, francia, olasz és magyar. Az Európai Teológiai Társaság 1989 óta szervezi meg tanácskozásait, Magyarország először ad otthont az eseménynek. A veszprémi ifjúsági konferenciát követően augusztus-szeptember fordulóján Pécsen tartják a szervezet kongresszusát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában