Újszülöttnek ajándékot csak turkálóból?

2023.02.01. 20:01

Veszprémi kismama meghökkentő szabálya – az összes rokont megkérte betartására

Meghökkenve hívták fel idősebb családtagok szerkesztőségünket, hogy a rokonságukban nemrég született kisbaba anyukája kijelentette: ha a kicsinek ajándékba ruhát visznek, csak olyat fogad el, amit turkálóban vettek, vagy használtan kapottat. Megnyugtathatjuk a nagyszülőket, ha a legjobbat akarják unokájuknak, ez megoldás.

Rimányi Zita

Fotó: NeydtStock

– A ruhák azok a holmik, amik a leghigiénikusabban kezelhetők, könnyen fertőtleníthetők, akár egy magasabb hőfokon végzett mosással. Ráadásul az újan megvásároltakat is általában érdemes hordás előtt kimosni, mert a készítés során vegyszerekkel kezelik a legtöbbet. Ha használtan kapunk babának valót, akkor az már ebből a szempontból biztonságos – mondta el Laczkó Boglárka veszprémi fenntarthatósági szakértő, és folytatta érvelését, a helyzet tágabb értelemben vett magyarázatát. Ugyanis a textilipar az egyik legszennyezőbb ágazat, a gyártás, a szállítás során sok mérgező anyag kerül a környezetbe, s mivel túltermelés, túlfogyasztás van e téren, gyorsan nőnek a ruhahegyek, a szemétkupacok. Miközben a textíliák, amiket felveszünk, jellemzően tartósak, nem tartható fenn hosszú távon, hogy gyorsan kidobjuk azokat. A gyerekek pedig, főleg első éveikben, gyorsan kinőnek minden darabot. Ezek alapján azt javasolja szakértőnk is, hogy azokat a ruhákat, amik már nekik nem kellenek, adják tovább a családtagok a rokonságban, az ismeretségi körben. A nagymama pedig akár menjen el a turkálóba, keressen jó minőségűeket az unokájának, vagy esetleg keresse elő a saját gyermekkorából megmaradtakat. Egyszerűen szükségtelen újakat venni.  

20200703 Veszprém

Vásárlás műanyag - csomagolóanyag-  mentesen
Interjú, portré
Laczkó Boglárka tulajdonos a Feltöltő Pont nevű, csomagolóanyag mentes üzletében

Fotó: Penovác Károly PK
Veszprém Megyei Napló
Laczkó Boglárka tulajdonos a Feltöltő Pont nevű, csomagolóanyag-mentes üzletében
Fotós: Penovác Károly/Napló

Az már teljesen elfogadott, elterjedt, hogy kismamakörökben csereberélik a gyerekholmikat az anyukák, öröm, hogy így számukra újakhoz jutnak, az is, hogy ami náluk már feleslegessé vált, azt más tovább használja. Hogy miért hoznak egyre erőteljesebben és következetesebben e téren szigorúnak tűnő döntéseket? Értékrendjükben előbbre került a környezet miatti jogos aggódás, már belenőttek abba a világba, mikor ennek jelentőségét sokan hangsúlyozzák, amikor pedig gyermekük születik, még inkább ráébrednek, hogy az ő jövőjéről van szó. A családi béke megteremtése, ma már úgy tűnik, gyakran arról kell szóljon, hogy a fiatal szülőkhöz idomulnak az idősebbek, így előzhetők meg az elhidegülések. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában