Lesence vízrendszer

2023.02.08. 14:00

Vízügyi fejlesztés a tisztább Balatonért

Az elmúlt évben munkagépek sokasága jelent meg a 71-es számú főút mellett, a Szigliget és Balatonederics közötti lápos területen, de azt csak találgatta minden erre járó, hogy konkrétan milyen munkálatok zajlanak, immár lassan egy éve.

Szijártó János

A Lesence vízrendszer vízgazdálkodási feladata az érkező szennyezések, hordalék, uszadék, valamint tápanyagterhelések jelentős részének visszatartása, kiülepítése. A felvétel a 71-es számú főút mellett, a Szigliget és Balatonederics közötti részen készült

Fotó: Szijártó János/Napló

Az jól látszik, hogy a főként nádassal borított terület szélén, az úttal párhuzamosan egy csatornaszerű mederben áll a víz, ami szűrő funkciót is ellátó gáton keresztül jut a Balatonba. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot kerestük meg a témával kapcsolatban. Kérdésünkre az a válasz érkezett, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi együttműködésében jelenleg folyamatban van a Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszú távon fenntartható kezelésére című, Kehop-os beruházás megvalósítása.

– A projektben azoknak a műszaki létesítményeknek (nádas szűrőmezők, sankolók) a reaktiválása, rekonstrukciója történik meg, amelyek a Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező hordalék és felgyülemlett szerves tápanyag visszatartását szolgálják, megóvva ezzel a tó vízminőségét. A beruházás talán legjelentősebb eleme a Lesence vízrendszer létesítményeinek felújítása. Az északi parton a Tapolcai-medence vizei (Tapolca, Lesence-, Kétöles- és Világos-patak, a Középvízi-csatorna, és a Nemesvitai övárok) a Lesence nádas szűrőmezővel kiegészülve alkotja a Lesence vízrendszert. A vízrendszer vízgazdálkodási feladata az érkező szennyezések, hordalék, uszadék, valamint tápanyagterhelések jelentős részének visszatartása, kiülepítése. A vízrendszer tehát egyfajta szűrőfunkciót lát el – válaszolta munkatársunk érdeklődésére Horváth Angéla műszakiigazgató-helyettes.

Mint elmondta, a terhelések mértéke és a nádas szűrőmező állapota az utóbbi évtizedben jelentősen megváltozott. A Lesence nádas szűrőmező hatásfokának javítása érdekében jelenleg kotrási munkák zajlanak, ez látható a 71. számú főút Szigliget és Balatonederics közötti szakaszán. A felületi és vonalas kotrások célja a szűrőmezőn évtizedek alatt kiülepedett, magas szervesanyag-tartalmú üledék eltávolítása. A kitermelt anyag egy része a szűrőmező déli töltésének mentett oldalára kerül, a töltés bővítéseként. A kikotort anyagból – annak végleges elhelyezését megelőzően – a szárazanyag kiülepedése céljából védőgátat alakítottak ki a 71-es főúttal párhuzamosan. Az anyag konszolidációját követően a gátat visszabontják. Az így kikerülő ülepített anyag felhasználható a töltés bővítésekor a terep megfelelő esésviszonyainak kialakítására. A tereprendezést követően a terület füvesítése is megtörténik. A kotrási anyag jelentős részéből a szűrőmezőn költőszigeteket alakítanak ki a madarak számára.

– A munkavégzés természetesen környezetvédelmi és vízjogi engedély birtokában történik. A vízrendszer létesítményeinek felújításával és a nádas szűrőmező reaktiválásával a tápanyag-visszatartás hatásfoka és ezáltal a vízminőség-védelmi funkció számottevően javul. Az érintett útszakaszon a munkák előreláthatólag a projekt tervezett fizikai befejezéséig, október 31-éig tartanak – tette hozzá Horváth Angéla műszakiigazgató-helyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában